Barça

Totes les claus del Barçagate

L'empresa i3 Ventures, encarregada del monitoratge de l'activitat relacionada amb el Barça a les xarxes socials, gestionava comptes no oficials en què es desacreditaven membres de la plantilla, exjugadors, periodistes, mitjans de comunicació, polítics i entitats

Víctor LavagniniActualitzat

Els periodistes Adrià Soldevila i Sergi Escudero, en una investigació per a la Cadena SER, va destapar que el FC Barcelona hauria abonat una quantitat pròxima al milió d'euros a l'empresa i3 Ventures per fer diverses accions a les xarxes socials per protegir la reputació del club i de la junta directiva.

Aquesta empresa, vinculada a una altra companyia anomenada Nicestream, gestionava diverses desenes de comptes a les xarxes socials en què no només es difonien informacions i opinions favorables als punts de vista del club, sinó que s'utilitzaven per desprestigiar jugadors, periodistes, mitjans de comunicació, precandidats a la presidència i polítics, entre d'altres.

Segons va certificar la SER, els comptes van començar a operar la tardor del 2017, just quan el Barça va iniciar la relació amb i3Ventures. Aquesta companyia també va realitzar de manera oficial tasques de rastreig i monitoratge de l'activitat relacionada amb el Barça a les xarxes socials, reflectides en l'informe sobre la "conversa digital" al voltant del club presentada el passat mes de juny.

A través d'un article del periodista Albert Llimós al diari Ara, el club havia admès el contracte amb Nicestream, "per generar notícies i impactes online".

Sis factures per un milió d'euros

El milió d'euros que, segons la SER, va abonar el club a i3 Ventures s'hauria dividit en sis factures, carregades a sis departaments diferents del club, fet que evita haver de sotmetre la despesa a l'aprovació de la junta o de la comissió delegada.

Una d'aquestes factures es va intentar abonar a través de l'oficina del Barça a Hong Kong, segons aquesta informació.

Un dels comptes no oficials fa referència directa a l'empresari de la comunicació Jaume Roures

En diferents mems del compte Jaume, un film de terror, que segons la investigació de la SER estava operat per i3 Ventures, es va vincular Roures amb l'organització terrorista ETA, se l'acusava de finançar el procés independentista, se'l relacionava amb Gabriel Rufián i Pablo Iglesias o se l'acusava de planificar la construcció d'un parc temàtic dedicat a Leo Messi a l'Argentina a canvi que el jugador bloquegi la seva renovació, per així desestabilitzar el club.

 

Quan Messi va firmar la seva renovació, un altre compte no oficial n'atribuïa el mèrit a Josep Maria Bartomeu, "malgrat totes les maniobres de Pep Guardiola".

Un altre dels comptes a què va fer referència la investigació de la SER, "Justicia y Diálogo en el Deporte", era especialment crític amb les accions del moviment independentista vinculades al Barça. Des d'aquest compte es van menystenir les accions de Tsunami Democràtic durant l'últim clàssic o es va criticar l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium per diferents accions reivindicatives organitzades abans de partits al Camp Nou.

En aquest compte, també, es va acusar el precandidat Víctor Font de "doblegar-se a les exigències dels grups independentistes, per més il·lògiques que siguin", i es va vincular el director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis, amb Joan Laporta: "[Sanchis] busca crear un mal ambient en l'entorn culer perquè l'expresident guanyi punts, a més de voler que el club es posicioni a favor de l'independentisme."

 

Els jugadors, també atacats

Els jugadors també van ser blanc d'aquests comptes, segons la investigació de Soldevila i Escudero, comissionats pel club a i3 Ventures. Al compte de Facebook "Respeto y Deporte", es va fer referència a "signes d'autocomplaença" i a "jugadors frustrats per jugar poc, altres acomodats per un rol en la plantilla de jugador intocable i joves amb ganes de demostrar però sense minuts".

A Gerard Piqué se l'acusava de renunciar a les seves idees polítiques i abraçar l'espanyolisme per fer negoci amb la Copa Davis.

 

Finalment, el compte "Sport Leaks" es dedicava a muntatges humorístics a través dels quals, en les últimes setmanes, s'ha atacat Xavi Hernández i Carles Puyol (a qui es qualifica de "titelles de Víctor Font"), Josep Guardiola o Joan Laporta. La investigació de la SER també va destapar l'existència d'un dossier, emès dies abans de la presentació de la precandidatura de Víctor Font, en què es proporcionaven guies d'actuació per realitzar, a través de les xarxes socials, preguntes considerades incòmodes per al precandidat.

L'auditoria encarregada pel Barça descarta que la junta demanés desacreditar jugadors i opositors

La junta directiva del Barça va presentar al juliol les conclusions de l'auditoria encarregada a Price Waterhouse & Coopers sobre el Barçagate.

Les conclusions assenyalaven que en la contractació per part del club de diversos serveis relatius a la monitorització i anàlisi de xarxes, no es va encarregar cap campanya difamatòria sobre ningú, i que no va existir cap conducta corrupta. També es va concloure que el valor dels serveis contractats estaven dins d'un rang de preu de mercat.

Malgrat aquesta auditoria els Mossos d'Esquadra van seguir les seves investigacions que han portat a la detenció de Josep Maria Bartomeu.
ARXIVAT A:
Gerard PiquéMessiJosep Maria Bartomeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut