Atletisme

Laura Redondo, la millor llançadora catalana de martell

L'atleta gavanenca va guanyar l'últim Campionat de Catalunya, amb rècord d'Espanya inclòs de 71,40 metres, una marca que ha tornat a superar en 23 cm

Xavier Bonastre i ThióActualitzat

Durant molts anys Laura Redondo, de 33 anys, va viure, atlèticament parlant, a l'ombra de Berta Castells, l'atleta de Torredembarra que ha estat el gran referent del llançament de martell català, a l'haver estat tres vegades olímpica, haver participat en sis mundials i haver estat 16 vegades campiona d'Espanya. Laura Redondo, però, ja al 2013 va prendre-li el rècord d'Espanya, si bé Castells el va recuperar el 2016.

Ara Redondo és la gran referència en aquesta disciplina tan tècnica, perquè va deixar el 5 de juny, al Campionat de Catalunya, la millor marca espanyola en uns espectaculars 71 metres i 40 centímetres.

"Crec que m'ha beneficiat estar una mica per sota de la Berta Castells. I crec que a ella també per no adormir-se, no confiar-se. Ella va fer 70 metres fa 4 o 5 anys i jo anava al darrere. És veritat que potser ara ja està una mica de baixada --té 38 anys-- però no et pots refiar mai de la Berta, perquè sempre hi és."

L'atleta ha tornat a batre el seu propi rècord d'Espanya, pocs dies després, al campionat de clubs de Divisió d'Honor, amb una espectacular marca de 71.63 m.

 

Laura Redondo es prepara intensament al CAR de Sant Cugat de cara al Mundial d'Eugene, als Estats Units, al juliol, i per al Campionat d'Europa, que es farà a Munic a l'agost. Un estiu intens i de màxima exigència, que potser només pot espatllar, incomprensiblement, la Federació Espanyola d'Atletisme.

 "Per entrar al Mundial, si no tens mínima, pots accedir-hi gràcies al rànquing mundial. Les 32 primeres tenen dret a participar-hi. Però la Federació Espanyola ha rebaixat aquest accés a si estàs entre les 28 primeres. Ara mateix estic la 28, o sigui que estic al límit. De fet encara queden algunes competicions per mirar d'entrar-hi. En l'europeu és més fàcil i no crec que tingui cap problema per poder-hi participar. La meva aspiració al Campionat d'Europa és poder ser a la final. Fer la teva marca, en un mundial o en un europeu està molt bé; però si aconsegueixes entrar a la final, aleshores és la pera! Per fer-ho has de llançar per sobre dels 71 metres. A la final dels Jocs Olímpics, per exemple, s'hi va entrar amb 71,60."

La Laura Redondo aspira a tot en els pròxims anys.  

"Superar els 70 metres va ser com una mena d'alliberament. De tota manera crec que encara puc donar més. No estic al meu límit. Crec que podria encara fer 1 o 2 metres més. La meva intenció és arribar als 72,5 metres, que és la mínima per al Mundial i, ja més endavant, seguir al mateix nivell i poder ser als Jocs de París del 2024."  

Laura Redondo, entrenant al CAR (CCMA)

Una de les experiències més gratificants va ser aconseguir ser olímpica als Jocs de Pequín del 2021.

 "Els Jocs Olímpics és la competició on tothom vol anar. És veritat que el meu rendiment a Tòquio va estar per sota del que estava fent en aquella època. Però són uns Jocs, és la gran meta de qualsevol esportista. Als Jocs de París del 2024, crec que estic capacitada per entrar entre les 12 primeres. Em quedaria molt satisfeta."

L'atleta gavanenca no pot viure únicament de l'atletisme. Als matins entrena al Centre d'Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat del Vallès i a la tarda treballa, però també en una feina atlètica.

 "A la tarda soc a Gavà on porto un grup de nens sub-14 que fan totes les modalitats i un altre grup de nois ja més grans que fan llançaments. Soc entrenadora d'atletisme i vaig sobrevivint."          

Quan se li pregunta a la Laura Redondo sobre si hi ha algun nom d'alguna llançadora de martell que pugui agafar el relleu d'ella mateixa i de la Berta Castells, no ho dubta.

"Osarumen Odeh, de Castelló. Nascuda el 1995. Té 26 anys. El futur i el present ja, diria, del martell, passa per ella. Té 66 metres ja de marca i físicament és un portent."          

           

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut