Alpinisme

Kilian Jornet: "És important fracassar sovint per recordar-nos que som humans"

L'alpinista català ha reconegut en una entrevista al programa "El matí de Catalunya Ràdio" que és molt important ser humil per saber on són els límits de cadascú i ha confessat que el fracàs no és negatiu, sinó que és una forma de progressar

Actualitzat

Kilian Jornet ha concedit la seva primera entrevista al programa "El matí de Catalunya Ràdio" després de pujar dues vegades consecutives a l'Everest, la segona en només 17 hores. L'alpinista català, que és a Noruega, ha reconegut que és molt important ser humil per saber on són els límits de cadascú i ha confessat que el fracàs no és negatiu, sinó que és una forma de progressar.

"És important fracassar sovint per recordar-nos que som humans. El fracàs no és negatiu; és una forma de progressar. No aconseguir l'objectiu és una part important de l'alpinisme. En el meu cas, és el 50% de les vegades", ha explicat. "Cadascú ha de mirar fins a on arriben les seves capacitats; per entrenament, per experiència. La presa de riscos és variable. S'ha de ser prou humil amb un mateix per dir: 'fins aquí puc arribar'. I si cal, fer marxa enrere", ha afegit.

Jornet també ha desvelat que en la seva segona ascensió a l'Everest no estava recuperat al "100% físicament" i ha assegurat que per poder fer el que fa s'ha hagut d'entrenar durant moltes hores a la muntanya. "La pujada a l'Everest són anys de preparació; hores i hores d'entrenament. Allà dalt notes que et falta molt oxigen i que necessites molta força. Pateixes", ha afirmat.

L'alpinista ceretà també ha confirmat que està preparant una nova pel·lícula que es podrà veure aviat i que en dues setmanes continuarà amb altres reptes professionals. "D'aquí a un parell de setmanes m'hi tornaré a posar. No es pot viure del passat. No sóc especialista en res. M'agrada competir. M'agrada fer-ho tot", ha assegurat.

Kilian Jornet ha criticat el president dels Estats Units, Donald Trump, per negar el canvi climàtic: "És increïble veure gent que encara creu que no hi ha canvi climàtic. Hi ha coses que no s'entenen. Des de dalt veus les coses molt senzilles. Allà és fàcil solucionar els problemes."

Per últim, Jornet ha explicat que no creu en la política però sí en l'educació per canviar les coses. "No crec en la política. Crec en una educació més de base, per poder canviar el futur. Des de l'educació és com es pot canviar el futur", ha conclòs.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut