Futbol

"A por ellos": els Mossos relaten la "tempesta perfecta" a la grada de l'Espanyol

La policia catalana considera que és "gairebé impossible" aturar un salt massiu com el que es va produir durant la celebració del Barça

"La tempesta perfecta." Això és el que es va produir durant l'Espanyol-Barça de diumenge segons el coordinador general de l'Esport dels Mossos d'Esquadra, Josep Antoni Saumell. Una victòria àmplia sobre un Espanyol a tocar de Segona Divisió, amb uns seguidors blanc-i-blaus al límit amb els seus jugadors i la directiva, a qui volien expressar el seu rebuig.

"Els jugadors de l'Espanyol es retiren molt ràpid del camp, i aquella grada es gira cap a un 'a por ellos'", ha dit Saumell, que ha visitat el Tot es Mou de TV3 i El Món a Rac1.

Els Mossos contemplaven un salt puntual de seguidors de l'Espanyol com a mostra de rebuig als seus propis jugadors, no contra el Barça, però en veure que ja no eren al camp i que l'etern rival era a la seva gespa celebrant la Lliga, "es van envalentir".

"Quan algú diu 'a por ellos', la voluntat individual queda anul·lada i preval la voluntat col·lectiva de la massa."

Segons ha explicat al Tot es Mou, si haguessin sabut que hi hauria un salt massiu "haurien posat altres mitjans".


Els Mossos farien alguna cosa diferent al que van fer?

"Potser en comptes de reforçar la part superior per fer una contenció en cas d'una sortida massiva (cap a les oficines), hauríem reforçat el túnel d'abaix. Però si haguessin sortit cap a fora, estaríem avui preguntant-nos per què no vam cobrir això. No podem cobrir totes les opcions. Tot i que aquesta visualment és molt lletja i no voldríem que passés."

Amb tot, els Mossos asseguren que la feina de la seguretat privada va ser "extraordinària", i malgrat que no han detallat el nombre d'efectius, es tracta de més de 200 agents.

"Hi ha dos intents de salt que són continguts per la seguretat privada."

Durant la invasió del camp, els Mossos van tenir com a prioritat protegir el túnel de vestidors.

"Impossible" aturar el salt massiu

Segons el responsable dels Mossos, si un grup col·lectivament decideix saltar al camp és "gairebé impossible" aturar aquestes persones.

"Hauríem de posar tanques, o una fossa. És un punt de feblesa que no podem contenir. És molt complicat aturar-ho si no tens tota la informació."

Per Saumell, s'han de posar en una balança les conseqüències d'un salt a la gespa i quin és l'ús de la força per aturar-lo.

Els jugadors del Barça surten corrents del camp
Els jugadors del Barça surten corrents del camp (Reuters)

Pel que fa al Barça, el club entenia que no havia de fer una "celebració gaire ostentosa".

"Acaben de guanyar la Lliga, és impossible que no ho celebrin, però el Barça és conscient que ha de ser curta", ha dit l'intendent dels Mossos.

El responsable dels Mossos ha assegurat que a l'Espanyol "no hi ha radicals", com tampoc n'hi ha al Barça.

Pel que fa a les responsabilitats, Mossos analitzaran cada cas per determinar si hi ha delicte de desordres públics. "És presumible que els danys siguin denunciats pels propietaris de la càmera, o de la tanca, etc.".

Mediapro reclamarà l'import de la càmera trencada

Un aficionat de l'Espanyol, que va resultar ser candidat del PP a Sant Joan Despí i entrenador del cadet del Club Junior de Sant Cugat del Vallès, va destrossar una càmera. Avui ha trascendit que estaria valorada en uns 50.000 euros.

Jaume Roures, responsable de Mediapro, assegura que tots els qui van envair el camp van ser enregistrats i en reclamarà l'import.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut