La Candelera i la marmota contradiuen els pronòstics meteorològics

Alberto AlcántaraActualitzat

Avui és una data assenyalada per als amants de la meteorologia, sobretot per als amants dels aspectes més lligats a la cultura popular i a les tradicions: el dia de la Candelera, i també el famós Dia de la Marmota a Pennsilvània, una jornada en què es fa un pronòstic a mitjà termini per saber si l'hivern ha de continuar.

Tradició versus predicció

Segons la dita popular, "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, l'hivern és viu". O sigui que, si no plou, l'ambient hivernal continuarà.

Però enguany hem arribat al 2 de febrer amb temperatures anòmales per a l'època de l'any. Tindrem màximes de 24 o 25 ºC, un ambient de primavera total, una mica calorós al migdia, força assolellat.

Aquest és el mapa d'anomalia de temperatura previst per a diumenge al migdia. Pràcticament tot el continent europeu amb valors més alts del que tocaria. En el cas de Catalunya, amb algunes diferències de fins a uns 10 ºC més.

Anomalia de temperatura de diumenge a les 12 UTC (TropicalTidbids)
Anomalia de temperatura d'aquest diumenge a les 12 UTC (TropicalTidbids) (TropicalTidbits)

 

Per tant, arribem a la Candelera amb un hivern molt tocat, i no pas ben viu. Ara bé, a mitjans de setmana tindrem un petit canvi de temps, que portarà una normalització de la temperatura. Aquest és el mapa de l'anomalia prevista per a dimecres. Si us hi fixeu, a casa nostra les diferències ja són de pocs graus amunt o avall respecte a la mitjana. Podríem dir que l'hivern recuperarà les constants vitals.

 

Anomalia de temperatura de dimecres a les 12 UTC (TropicalTidbids) (TropicalTidbids)


Tot i això, no podrem parlar d'un hivern "ben viu", perquè el pròxim cap de setmana i per començar la setmana següent, la temperatura es tornarà a disparar. Si els mapes es confirmen, ens podem trobar amb una situació semblant a la d'aquest diumenge el pròxim dilluns 10 de febrer.

 

Anomalia de temperatura de dilluns 10 de febrer a les 12 UTC (TropicalTidbits)
Anomalia de temperatura del dilluns 10 de febrer a les 12 UTC (TropicalTidbits) (Anomalia de temperatura del dilluns 10 de febrer a)

 

El dia de la marmota

Un altre referent d'aquest vessant popular de la meteorologia és la marmota Phil, originària dels Estats Units, però popular a tot el món gràcies a pel·lícula "Atrapat en el temps". Des de fa més de 120 anys, la data se celebra amb tots els honors a Punxsutawney, a Pennsilvània. El Groundhog Day consisteix a observar el comportament que el rosegador té quan surt del cau.

Si el rosegador es troba amb un dia assolellat, quan surt del cau veu la seva ombra i torna a entrar, fet que pronostica que la temporada hivernal s'allargarà sis setmanes més. Per contra, si el cel està ennuvolat, l'animal no pot veure la seva ombra i surt del cau, donant per fet que l'hivern s'acabarà aviat.

La cerimònia s'ha fet al migdia, hora d'aquí, amb cel ennuvolat. Segons el veredicte de Phil, enguany la primavera s'avançarà.
 

La marmota Phil ha parlat: primavera avançada
La marmota Phil ha parlat: primavera avançada

 

Però en el cas dels Estats Units, la predicció local indica encara força fred. El mètode popular també ha entrat en contradicció amb els mapes meteorològics. 
 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut