Què cal fer si et pica una medusa?
Una de les espècies de meduses presents a Catalunya, i potser la més important, és "Pelagia noctiluca", també anomenada medusa clavell
Fets o fakes

Què no has de fer si et pica una medusa: pipí i altres llegendes urbanes

Els remeis com l'ús de vinagre, orina o aigua dolça, s'han popularitzat però analitzem, amb experts, si tenen fonament

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Com cada estiu a les platges catalanes s'hi comencen a veure meduses. Tot i que al Mediterrani n'hi ha més de 300 espècies, a Catalunya les més comunes són cinc o sis, entre elles l'anomenada medusa clavell. Abans de la pandèmia es registraven entre 30.000 i 50.000 picades només en els mesos d'estiu a tot l'Estat, de les quals només unes 1.000 requerien assistència sanitària.

Quins remeis funcionen quan ens pica una medusa?

Diu la llegenda urbana que quan et pica una medusa, un dels remeis per atenuar el dolor, és l'orina. Aquesta història, que no se sap ben bé d'on surt, la va reforçar la sèrie "Friends". En un capítol del 1997 i reposat milers de vegades, el Joey recomanava a la Monica aquesta solució per a la picada d'una medusa.  Però en aquest cas estem davant d'un fake amb totes les lletres. Quan una medusa pica, el pipí no serveix per a res.

Segons Josep Maria Gili, doctor en Ciències Biològiques per la UAB i investigador del CSIC a Barcelona, ni el pipí ni el vinagre ni l'amoníac serveixen. Tampoc funciona tirar aigua dolça sobre la picada i, de fet, tots aquests remeis casolans poden empitjorar la picor. Gili explica que el que sí que funciona és netejar la picada amb aigua de mar i també el gel:

"El que funciona per atenuar la picor és el gel aplicat immediatament però no sobre la pell. Cal posar el gel dins una bossa de plàstic, posar-lo sobre la picada uns minuts, deixar reposar i tornar-hi."

El gel té un efecte anestèsic que atenua el dolor, que anirà desapareixent en les 24 hores posteriors a la picada. Entre l'1% i el 3% de les persones poden tenir reaccions més virulentes a les picades i poden necessitar hospitalització. 

En alguns casos, sobretot en persones grans amb altres patologies, una picada de medusa pot provocar arrítmies o problemes neuromusculars però no és comú. 

Què fer si et pica una medusa?
Picada de medusa

Es poden prevenir les picades de medusa?

En l'apartat de la prevenció, la crema solar pot servir de protecció contra les picades, perquè genera una capa intermitja que pot alleujar els efectes de la picada, com explica Gili:

"Totes les cremes fan una capa de protecció però les minerals (les que creen una capa física que empastifa de color blanc) són essencials per a nens i gent gran."

Segons l'Associació Espanyola de Pediatria, una altra cosa que es pot fer és passar una targeta de crèdit (o qualsevol altre plàstic dur) per la zona, per rasurar, per mirar de retirar els possibles fragments de tentacle que es puguin haver quedat enganxats. 

El que sí que alerten els experts és que si ens ha picat una medusa una vegada, cal vigilar molt més perquè una segona picada en la mateixa temporada pot desencadenar una reacció més greu si es dona poc temps després de la primera. La segona picada no seria tan greu si entre una i l'altra ja ha passat un any.

En qualsevol cas, segons Gili, en una platja gairebé mai es dona que hi hagi meduses més de dos o tres dies seguits i els episodis d'aparició d'aquests animals no es prolonguen mai més de tres setmanes.  

Des del Departament de Salut de la Generalitat recomanen seguit aquests passos:

  1. Sortir de l'aigua.
  2. No rascar-se ni fregar la zona afectada amb tovalloles o altres peces.
  3. Retirar les restes de tentacle, si són visibles, de la pell (amb pinces o guants).
  4. Rentar la ferida amb aigua salada. Mai no s'ha d'utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada.
  5. Omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la com més aviat millor, durant uns 5 minuts, sobre la zona de la picada (mai no s'ha de posar el gel directament sobre la pell). Si la coïssor no es deté, s'hi pot aplicar fred una altra vegada, durant 5 minuts més.
  6. Per evitar la infecció de la ferida, s'aconsella l'aplicació sobre la pell d'un antisèptic (alcohol iodat) 3-4 vegades al dia, durant 48-76 hores.
Anar al contingut