Què en sabem d'un mapa de Catalunya per adoctrinar els nens a l'escola?
Fets o fakes

Què en sabem d'un mapa de la península per adoctrinar els nens a l'escola?

El mapa que circula menciona Catalunya com a "país" i està sent utilitzat per intentar demostrar que hi ha adoctrinament a l'escola catalana

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Les denúncies d'adoctrinament nacionalista a l'escola catalana són una eina política recurrent que va apareixent i desapareixent del debat públic a casa nostra. Arran de la sentència del Tribunal Suprem que obliga les escoles a impartir un 25% de les classes en català, la immersió lingüística i el model d'escola catalana han tornat a ser l'objecte d'atacs i crítiques en les últimes setmanes, especialment pel que fa a la llengua però també pels continguts que suposadament s'hi expliquen.

És en aquest context que ha tornat a córrer aquest mapa que situa Catalunya com un país més de la península Ibèrica, equiparat a Espanya, Portugal i Andorra.

Diverses entitats i personalitats partidàries de la unitat d'Espanya i que sovint fan campanya contra el català i l'escola catalana se n'han fet ressò i l'han difós àmpliament. En molts tuits i publicacions s'hi explica que aquest mapa surt de l'Institut Cartogràfic de Catalunya i que s'envia a totes les editorials de llibres escolars.

D'on surt aquest mapa?

La primera referència online que trobem d'aquest mapa és en un blog molt poc concorregut que ja el va penjar fa 11 anys. En aquest blog, del 2010, l'autor explica que l'hi ha passat un conegut i que hauria sortit d'un llibre de la Generalitat. El que penja és una imatge neta i no una fotografia de la pàgina d'un llibre com el que ha circulat.

Una altra referència al mapa la trobem a Facebook, però tampoc s'hi detalla l'origen.

Què hi diuen les editorials i l'Institut Cartogràfic?

Les principals editorials que elaboren llibres de text a Catalunya (Edebé, Edelvives, Cruïlla, Vicenç Vives, Anaya) descarten, a "Fets o fakes", que es tracti d'un llibre del seu catàleg. Totes coincideixen a assenyalar que es tracta d'un mapa vell i que en cap cas en els mapes dels seus llibres hi ha el logotip del Departament d'Educació ni de la Generalitat de Catalunya.

En el mapa s'hi pot llegir també el nom de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i un any, 2010. Diverses publicacions han apuntat directament a aquest organisme com a origen del mapa.

Tot i això, el mateix ICGC assegura que ells no han elaborat aquest mapa i que no es troba en els seus arxius. També puntualitzen que ells no elaboren llibres de text sinó que envien mapes a les editorials que els sol·liciten.

Al mapa en qüestió hi apareix el logo de la Generalitat i el del Departament d'Educació. Sobre això, l'ICGC assegura que quan envien els mapes en format digital a les editorials, no afegeixen aquests logos. Només l'afegeixen en publicacions pròpies.

 

La Generalitat edita llibres de text?

Molts dels missatges que han difós el mapa acusen la Generalitat o el Departament d'Educació de fer continguts adoctrinadors per als alumnes. Ara bé, la Generalitat o el Departament d'Educació no elaboren llibres de text.

El que fa l'administració és establir un currículum general on s'hi expliquen les competències bàsiques que han d'assolir els alumnes en cada nivell educatiu, però no s'entra en el detall de quines realitats polítiques s'han de descriure.
 

La paraula "país" està ben utilitzada?

En qualsevol cas, les crítiques al mapa en qüestió arriben per l'ús de la paraula "país" per referir-se a Catalunya igual que es fa servir per referir-se a Espanya, Andorra o Portugal. Segons la definició del diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola, aquest ús no és incorrecte ja que una de les accepcions de "país" és aquesta:

"Territorio, con características geográficas y culturales propias, que puede constituir una entidad política dentro de un Estado."

En resum, aquest mapa que està corrent té una antiguitat de, com a mínim, 11 anys i cap de les principals editorials que elaboren llibres de text a Catalunya el reconeix com a seu. Tampoc ho fa l'Institut Cartogràfic de Catalunya, després de buscar-ho a les seves bases de dades històriques i la Generalitat de Catalunya no edita llibres de text. Per tot això, qualifiquem els missatges que s'han emès vinculats a aquest mapa com a "Fake".

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Notícies falses
Anar al contingut