Mark Zuckerberg, Bill Gates, Elon Musk i Sundar Pichai a la reunió al Senat dels Estats Units (Reuters)

Zuckerberg, Gates i Musk, entre els tòtems de les tecnològiques que demanen regular la IA

S'han reunit al Senat dels Estats Units per abordar els perills de la intel·ligència artificial

Enllaç a altres textos de l'autor Lluís Caelles

Lluís Caelles

Subcap de la secció d'Internacional de TV3

@LluisCaelles
Actualitzat

És molt freqüent que a cada trobada sobre intel·ligència artificial es llenci alguna afirmació del tipus: "Hem de patir més per l'estupidesa natural que per la intel·ligència artificial". L'estupidesa natural està corroborada sense deixar ni la més petita ombra de dubte. La intel·ligència artificial és un meló per obrir. Sembla clar, però, que el perill que hi ha darrere la intel·ligència artificial és l'estupidesa natural.

D'aquest tema, i en un nou intent per mirar com ha de ser i com s'ha de visualitzar quins espais pot ocupar la intel·ligència artificial i quina afectació pot tenir sobre les persones i les societats, n'han parlat experts del sector.

Mark Zuckerberg, conseller delegat de Meta; Bill Gates, fundador de Microsoft; Elon Musk, executiu en cap de Twitter, Space-X i Tesla, i Sundar Pichai, màxim responsable de Google i d'Alphabet, entre altres, s'han reunit al Senat dels Estats Units amb un grup de senadors i advocats defensors dels drets civils.

Els tòtems de les grans tecnològiques s'han reunit als EUA amb un grup de senadors i advocats defensors dels drets civils (Reuters)

Tecnologia amb risc

Del que ha transcendit d'aquesta compareixença, se'n dedueix que hi ha un "consens aclaparador", en paraules de Zuckerberg. Considera que cal regular el desenvolupament i el creixement de la intel·ligència artificial.

El CEO de Meta i fundador de Facebook, que ha parlat després de la sessió, recollia l'esperit de l'afirmació que va fer mesos enrere Sam Altman, creador del ChatGPT: "Si aquesta tecnologia va malament, pot sortir molt malament. Volem treballar amb el govern per evitar que això passi", va dir.

Els responsables de les grans tecnològiques del planeta han coincidit que cal una regulació i suport públic des de l'administració i han assenyalat que hi ha riscos que els problemes generats per la intel·ligència artificial puguin ser altament disruptius.

Sense anar més lluny, el popular ChatGPT pot ser enormement útil a l'hora de generar respostes útils a preguntes específiques, però també pot donar respostes molt allunyades de la realitat.

La realitat, molt per davant de la capacitat de legislar 

Els CEO's de les grans companyies han estat interpel·lats per l'ús que la intel·ligència artificial fa de dades allotjades a la xarxa sense compensar els seus propietaris.

La regulació de tot l'univers tecnològic, legal i ètic que s'obre amb la intel·ligència artificial ha de complir dos requisits per Marc Zuckerberg. D'una banda, la regulació ha de partir de les mateixes empreses matrius nord-americanes, i, de l'altra, ha de ser l'administració dels Estats Units qui acabi donant forma a la regulació.

Aquí intervé la capacitat i la velocitat amb què actua l'administració. I el senador demòcrata Cory Booker posava el dit a la nafra després de la sessió: "Estem preparats per començar a legislar sobre aquest àmbit? No, de cap manera. Som encara lluny".

 

ARXIVAT A:
FacebookTwitterTecnologiaIntel·ligència artificial
Anar al contingut