Una manifestant protesta davant el Parlament maltès
Una manifestant protesta davant el Parlament maltès (Reuters/Darrin Zammit Lupi)

"Va ser aterridor": parla la turista nord-americana a qui Malta va prohibir avortar

Andrea Prudente va haver de ser evacuada a Mallorca per posar fi al seu embaràs, després d'una complicació que impedia la supervivència del nadó

RedaccióActualitzat

La història d'Andrea Prudente va fer la volta al món. La mateixa setmana en què el Tribunal Suprem dels Estats Units anul·lava el dret a l'avortament, a Malta, una turista nord-americana vivia un malson a causa de la legislació respecte a la interrupció de l'embaràs d'aquest país.

L'Andrea Prudente, embarassada de 16 setmanes, passava uns dies de vacances a l'illa de Gozo amb la seva parella, Jay Weeldreyer, quan va començar a tenir hemorràgies. A l'hospital els van dir que s'havia despès la placenta i que des d'aquell moment l'embaràs era inviable, tot i que el cor del nadó encara bategava. Sota aquestes circumstàncies, la parella va demanar interrompre l'embaràs.

Però a Malta l'avortament és il·legal en qualsevol circumstància, així que els metges es van negar a fer-ho, ja que la legislació no els ho permet.

Els van dir que havien d'esperar que es produís un avortament natural, o bé que la salut de l'Andrea empitjorés fins al punt que hi hagués risc per a la seva vida. En aquest cas, els metges sí que haurien pogut intervenir.

Després d'uns dies d'angoixa a l'hospital, la parella va ser evacuada a Mallorca, on l'Andrea ha pogut ser intervinguda, i ara es recupera en un hotel.

En una entrevista a la BBC, han explicat com van viure tota la situació.

"Va ser terrorífic", recorda l'Andrea. "Una de les llevadores em va dir que quan estigués 'a la vora de la mort', aleshores podrien intervenir".

L'assegurança de l'Andrea va pagar el trasllat a Mallorca, però és conscient que la majoria de dones a Malta no tenen aquesta opció. "Pensar que altres dones que podrien trobar-se en la meva situació i no tenen sortida, que no poden marxar a un lloc on puguin tenir una atenció humana i compassiva, això no està bé."

El Jay està enfurismat amb la situació: "Hem perdut el nostre fill, i també han posat en risc la vida de l'Andrea".


Malta revisarà la legislació

Arran d'aquest cas, el govern maltès ha anunciat que revisarà l'aplicació de la prohibició de l'avortament al país. "La llei no hauria d'impedir de cap de les maneres que els nostres metges salvin vides", ha dit el ministre de Salut Chris Fearne.

Si un metge practica un avortament a Malta, es pot enfrontar a fins a quatre anys de presó. Malgrat això, Fearne ha explicat que "en aquests casos no es pren cap acció contra els professionals mèdics" i que té la garantia de l'advocat de l'Estat, tot i que ha reconegut que el cas de l'Andrea no és un cas aïllat.

 

ARXIVAT A:
Avortament
Anar al contingut