Partidaris de restringir el dret a l'avortament celebren la decisió del Suprem
Partidaris de restringir el dret a l'avortament celebren la decisió del Suprem (Reuters / Evelyn Hockstein)
Estats Units

Avortar deixa de ser un dret als Estats Units per una sentència històrica del Suprem

L'anul·lació de la històrica sentència Roe contra Wade deixa en mans dels estats la regulació de la interrupció voluntària de l'embaràs

Actualitzat

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha anul·lat la històrica sentència Roe contra Wade de l'any 1973, que reconeixia el dret constitucional de la dona a avortar i legalitzava l'avortament a tot el país.

Amb la decisió d'aquest divendres, els jutges del Suprem obren la porta que cada Estat decideixi si permet o prohibeix a les dones avortar. S'espera que la meitat de la cinquantena d'estats que formen els Estats Units es plantegin prendre algun tipus de restricció de forma immediata.

Diversos estats, de majoria conservadora, ja tenien preparada legislació escrita perquè entrés en vigor automàticament quan el Tribunal Suprem decidís sobre el dret a l'avortament.

Quatre estats, Missouri, Kentucky, Louisiana i Dakota del Sud han prohibit de forma immediata la interrupció voluntària de l'embaràs. Ho han decretat minuts després de fer-se pública la decisió del Suprem. El fiscal general de Missouri, Eric Schmitt, ha assegurat que aquest "és un dia monumental per a la santedat de la vida" després de signar l'ordre de prohibició de l'avortament.

Idaho, Tennessee i Texas també han aprovat de forma automàtica la prohibició de l'avortament, tot i que, en aquest cas, la prohibició no entra en vigor fins d'aquí a trenta dies.

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, ha recordat als estats que poden mantenir vigent el dret a l'avortament als seus territoris malgrat la sentència del Suprem. I ha advertit als estats que el volen prohibir que no podran impedir les dones que vulguin avortar marxar a altres estats per fer-ho.

Els nou integrants de la cort suprema dels Estats Units (Reuters/ Erin Schaff)
Els nou integrants de la Cort Suprema dels Estats Units (Reuters/ Erin Schaff)

6 vots contra 3

La majoria conservadora del Tribunal s'ha imposat i la decisió final ha estat de sis vots a favor de limitar el dret constitucional a avortar enfront de tres vots en contra. La composició del Tribunal Suprem, amb sis magistrats conservadors i tres progressistes, és molt difícil de canviar pel fet que els càrrecs són vitalicis.

Els jutges sostenen que la decisió del cas Roe contra Wade, que permetia des de la dècada dels setanta els avortaments entre les 24 i les 28 setmanes d'embaràs, va ser errònia perquè la Constitució dels Estats Units no fa menció específica del dret a l'avortament.

Al mes de maig es va filtrar un esborrany de la sentència que indicava que el tribunal es decantaria per anul·lar el dret constitucional a l'avortament i va provocar una tempesta política i nombroses reaccions en contra de grups de defensors dels drets humans.

Protesta davant el Suprem dels EUA per la sentència contra el dret a l'avortament
Protesta davant el Suprem dels EUA per la sentència contra el dret a l'avortament (Reuters/ Evelyn Hockstein)

Les reaccions: "Atac als drets"

Un cop feta pública la decisió del Suprem nord-americà, s'han succeït les reaccions a favor i en contra. L'expresident dels EUA Barack Obama ha dit que aquest divendres el Suprem ha atacat els drets i les llibertats de milions de nord-americans:

 

Algunes veus alerten que la decisió del Suprem crea, de facto, dues Amèriques: la que sí que permetrà l'avortament i la que no ho farà. I lamenten, a més, que les persones més vulnerables des del punt de vista econòmic seran les més perjudicades perquè no es podran permetre, per exemple, viatjar a un dels estats on sí que podrien avortar.

La congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez ha assegurat que la històrica sentència contra l'avortament provocarà "la mort de persones" i només farà "més perillós, especialment per a la gent més pobra" l'avortament.

 

 

La líder de la majoria demòcrata a la cambra baixa dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha dit que la sentència del Suprem és "una decisió cruel i escandalosa" i l'ha qualificat d'"insult i una clatellada" per a les dones.

Trump: "És voluntat de Déu"

Pelosi ha afirmat que darrere la decisió del Suprem hi ha "un objectiu obscur i extrem" iniciat per l'anterior administració republicana de Donald Trump.

Trump, per la seva banda, s'ha afanyat a dir que l'anul·lació del dret a l'avortament respon a la "voluntat de Déu". Ha afegit que la sentència "s'ajusta a la Constitució" i "redueix tot a l'àmbit de cada estat, tal com hauria d'haver estat sempre".

El líder dels Republicans al Senat, Mitch McConnell, ha assegurat que la decisió de revocar el dret a l'avortament és "valent i correcta" i suposa una victòria històrica per la Constitució i les persones més vulnerables del país.

 

En la mateixa línia, el governador de Texas, el republicà Greg Abbott, ha dit a Twitter que Texas és un estat a favor de la vida i que sempre lluitarà "per salvar tots els nens de la devastació de l'avortament".

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
Anar al contingut