La mort d'un altre home negre per la policia revifa la protesta antiracista als EUA
El lloc on hi ha hagut la nova mort d'un home negre per part de la policia

La mort d'un altre home negre per la policia revifa la protesta antiracista als EUA

Dimiteix la cap de la policia de la ciutat nord-americana d'Atlanta després de la mort a trets d'un altre ciutadà negre a mans de dos agents de policia

RedaccióActualitzat

Mort a trets en l'aparcament d'un establiment de menjar ràpid a Atlanta. Un home negre de 27 anys és l'última víctima de la violència policial als Estats Units. El cas ha encès de nou la protesta antiracista i ha provocat la dimissió de la cap de la policia de la ciutat.

Rayshard Brooks ha mort tirotejat després de resistir-se a ser detingut per dos agents blancs, segons informa la policia de l'estat de Geòrgia. Brooks estava dormint a l'aparcament d'un restaurant de menjar ràpid de la cadena Wendy's. Cap a dos quart d'onze de la nit, la policia arriba al lloc dels fets després de rebre una "queixa per un home que estava adormit en un vehicle aparcat davant de la finestreta" del restaurant, i dificultava la recollida d'aliments, segons el Georgia Bureau of Investigation (GBI).

Segons la versió de la policia, els agents li van fer una prova d'alcoholèmia, que va donar positiva. Llavors van intentar detenir-lo, però Brooks s'hi va resistir i va acabar barallant-se amb els agents. Les imatges de les càmeres de seguretat que han començat a córrer per les xarxes socials confirmen aquest punt:

 

En les imatges es veu com Brooks pren la pistola Taser a un dels agents i mira de fugir, apuntant als agents. Segons explica el GBI, un dels agents va respondre agafant l'arma de foc real i disparant contra Brooks.

 

 

El GBI ha difós un vídeo on es veu el moment en què el policia dispara a Brooks:

 

 

Rayshard Brooks ha estat traslladat a l'hospital malferit, on ha acabat morint després d'una operació.


Ni test d'alcoholèmia ni risc per a la vida

L'advocat de la família de Brooks, L. Chris Stewart, dona una versió diferent dels fets. Assegura que hi ha testimonis que afirmen que no van veure la policia fer un test d'alcoholèmia a la víctima.

Stewart, a més, apunta que la pistola elèctrica no és una arma letal i que no hi havia risc per la vida de l'agent que justifiqui l'ús de la pistola:

"La seva vida no estava en risc immediat quan va disparar."


Dimissió de la cap de policia
 

La mort d'un altre home negre per la policia revifa la protesta antiracista als EUA
Un policia apuntant amb l'arma els manifestants contra la mort de Rayshard Brooks (Reuters/Elijah Nouvelage)


La cap de la policia d'Atlanta, Erika Shields, ha dimitit després del cas. Ho ha anunciat l'alcaldessa d'Atlanta, Keisha Lance Bottoms. És la resposta de les autoritats a les protestes que han començat a la ciutat.

L'alcaldessa, negra i del Partit Demòcrata, ha lamentat la mort de Brooks.

"Per tercera vegada en només dues setmanes he passat una bona part del dia revisant unes imatges vinculades a la denúncia d'un ús excessiu de la força per part de membres del Departament de Policia d'Atlanta. Mentre hi ha un debat sobre si aquest era o no un ús adequat de la força, crec fermament que hi ha una distinció clara entre el que es pot fer i el que s'ha de fer. No crec que aquest fos un cas justificat d'ús de la força."


L'agent que hauria disparat contra Brooks ja ha estat donat de baixa pel Departament de Policia d'Atlanta. Es tracta de Garrett Rolfe, que es va incorporar en aquest departament l'octubre del 2013.
 

La mort d'un altre home negre per la policia revifa la protesta antiracista als EUA
Garrett Rolfe, l'agent que hauria disparat Brooks, ja ha estat acomiadat (EFE)
 

 

La mort d'un altre home negre per la policia revifa la protesta antiracista als EUA
Han calat foc al restaurant de la cadena Wendy's a l'aparcament del qual la policia ha disparat Brooks (REUTERS/Elijah Nouvelage)


Aquesta nova mort d'una persona negra a mans d'un policia ha revifat les protestes massives contra el racisme als Estats Units. Alguns manifestants han cremat el restaurant Wendy 's on ha mort Brooks. La protesta ha acabat amb detencions.

Aquest nou cas arriba tot just tres setmanes després de la mort de Floyd, que va inicia una onada de protestes antiracistes als Estats Units que s'ha estès pel mon.

 

La mort d'un altre home negre per la policia revifa la protesta antiracista als EUAProtestes per la mort de Brooks a mans de la policia davant del Capitoli de Geòrgia (EFE/Erik S.Lesser)


El debat sobre el racisme està especialment viu a l'estat de Geòrgia.

Fa uns dies, la policia va detenir dos estudiants que gravaven la detenció d'una persona durant les protestes contra la violència policial i el racisme arran de la mort de George Floyd.

 

Al febrer passat dos homes blancs van matar a trets un jove afroamericà desarmat, Ahmaud Arbery, en un incident gravat en vídeo i que va generar commoció pel retard a detenir els implicats.

Tres de cada deu habitants de Geòrgia són afroamericans. I a Atlanta, concretament, on va néixer Martin Luther King, la comunitat negra és majoritària.


Protestes en augment

Mentrestant, les protestes i els aldarulls van en augment. A Seattle, Donald Trump ha anunciat que vol desallotjar la "zona autònoma" dels manifestants antiracistes. Després d'una setmana d'enfrontaments per la mort de George Floyd, els activistes han convertit un barri en un festival pacífic.

 

Dimarts passat, familiars i amics, la majoria vestits de blanc, van fer l'últim comiat a George Floyd, a l'església Font de Lloança de Houston, la ciutat de Texas on va créixer i va viure abans de marxar a Minneapolis. Va ser una cerimònia privada retransmesa en directe per les principals cadenes de televisió, que es va convertir en un clam pel canvi i la fi del racisme.

ARXIVAT A:
Protestes EUARacismeEstats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut