Últim comiat de George Floyd a Houston: "Tothom el recordarà, canviarà el món"
Una dona plora al pas del carruatge amb el fèretre de George Floyd (Reuters/Carlos Barria)

Últim comiat de George Floyd a Houston: "Tothom el recordarà, canviarà el món"

El funeral de l'home negre mort per la policia de Minneapolis es converteix en un clam contra el racisme i la violència policial

Juli Rodés AlmerActualitzat

Familiars i amics, la majoria vestits de blanc, han fet l'últim comiat a George Floyd, aquest dimarts, a l'església Font de Lloança de Houston, la ciutat de Texas on va créixer i va viure abans de marxar a Minneapolis.

Ha estat una cerimònia privada retransmesa en directe per les principals cadenes de televisió, que s'ha convertit en un clam pel canvi i la fi del racisme.

 

Familiars de George Floyd durant el funeral fet a Houston (Reuters/Godofredo A. Vasquez)

 

Familiars, amics i líders de la comunitat, convidats per la família, han omplert una quarta part de l'aforament a causa de la Covid-19. Mig miler de persones a l'interior, però moltes més fora, que han volgut retre un últim homenatge a Floyd.

També hi han assistit familiars d'altres persones negres mortes per la violència de la policia o de persones blanques aquests últims anys, i actors com Jamie Foxx o Channing Tatum.

 

El fèretre daurat amb les despulles de George Floyd, durant el funeral (Reuters/Godofredo A. Vasquez)

 

El funeral ha durat quatre hores, i ha alternat les pregàries, la música d'orgue, la projecció de vídeos i els cants de música gòspel amb les intervencions de diverses persones recordant Floyd i fent una crida a canviar les coses per evitar que torni a passar res semblant.

Broke Williams, neboda de Floyd, ha recordat les últimes paraules del seu oncle abans de morir, que s'han convertit en un dels lemes de les protestes d'aquestes dues setmanes -"No puc respirar"- i les ha capgirat per demanar justícia:

"Puc respirar. I mentre pugui respirar, es farà justícia."


Williams també ha assegurat que la mort de Floyd "no és només un assassinat, és un crim d'odi".

 

Brooke Williams, neboda de George Floyd, ha dit que la seva mort és un "crim d'odi" (Reuters/David J. Phillip)

 

I ha carregat contra el racisme i la injustícia recordant l'eslògan de campanya del president Donald Trump, "Fem que els Estats Units tornin a ser grans":

"Algú va dir que hem de fer que els Estats Units tornin a ser grans, però, quan ho han estat?"


Terrence Floyd, germà petit de George, ha explicat que es desperta, de nit, amb la imatge de George a terra cridant la seva mare abans de morir.

 

Dibuix que representa George Floyd amb ales d'àngel (Reuters/Godofredo A. Vasquez)

 

Philonise Floyd, germà gran de George, ha dit: "Vull justícia per al meu germà, el meu gran germà". I ha afegit:

"Tothom el recordarà arreu del món. Canviarà el món."


En el mateix sentit s'ha pronunciat el reverend Al Sharpton, líder en la defensa dels drets civils, que ha dit que George Floyd era "un germà normal i corrent" al qual Déu "ha convertit en la pedra angular d'un moviment que transformarà el món sencer". I ha demanat que es canviïn les lleis que permeten la violència policial:

"Fins que la llei no es derogui i la gent sàpiga que aniran a la presó, ells ho continuaran fent perquè estan protegits per la maldat de les altes instàncies."


Sharpton també ha carregat contra Trump per haver utilitzat bales de goma i gasos lacrimògens contra manifestants per poder fer-se una foto amb una Bíblia a la mà davant d'una església a Washington.

 

George Biden ha intervingut amb un missatge de vídeo (Reuters/Godofredo A. Vasquez)

 

També ha intervingut, amb un missatge de vídeo, Joe Biden, aspirant a candidat demòcrata a les eleccions presidencials que s'han de fer el 3 de novembre.

"No podem mirar cap a un altre costat. No podem deixar passar aquest moment pensant que, una vegada més, podem ignorar el racisme; ens fa mal a l'ànima."


Acabat el funeral, el fèretre amb les despulles de George Floyd ha estat traslladat des de l'església fins al cementiri amb un cotxe de cavalls mentre una multitud s'estava a banda i banda del trajecte.

L'últim comiat a George Floyd ha tingut lloc dues setmanes i un dia després de la seva mort, ofegat quan tres policies el mantenien immobilitzat a terra, indiferents al fet que assegurava que no podia respirar. Ni aquests agents ni un altre que mantenia allunyada la gent no van fer res, tampoc, per reanimar-lo.

 

Punys alçats al pas del carruatge amb el fèretre de George Floyd (Reuters/Adrees Latif)

 

Les imatges de la mort de Floyd s'han convertit en el detonant d'una de les protestes més multitudinàries que es recorden als Estats Units, i han generat una onada de solidaritat arreu del món.

Unes protestes que han revifat el moviment Black Lives Matter ("Les vides negres importen") i que tenen un suport molt transversal, segons una enquesta publicada aquest dimarts pel diari The Washington Post, que assegura que el 87 per cent dels votants demòcrates s'hi solidaritzen, però també el 76 per cent dels ciutadans que es defineixen com a "independents" i el 53 per cent dels que diuen que són republicans.

En total, segons el sondeig, el 74 per cent dels nord-americans donen suport a les protestes, i el 61 per cent desaprova la gestió del president Trump sobre aquesta qüestió.

ARXIVAT A:
Estats UnitsRacismeGeorge FloydTrump
Anar al contingut