Trump vol desallotjar la "zona autònoma" dels manifestants antiracistes de Seattle

Després d'una setmana d'enfrontaments per la mort de George Floyd, la policia es va retirar i els activistes han convertit un barri en un festival pacífic

RedaccióActualitzat

Durant la primera setmana de juny, una part del centre de la ciutat de Seattle, al nord-oest dels Estats Units, va ser un camp de batalla entre policies i manifestants que protestaven per la mort de George Floyd.

Fins i tot quan a la resta del país les protestes es tornaven pacífiques la tensió amb la policia, que impedia el pas dels manifestants pels carrers de la ciutat, no disminuïa.

Antiavalots de la policia de Seattle, aquest dilluns en ple enfrontament amb els manifestants (Reuters)

La zona autònoma de Capitol Hill

Però dilluns, de sobte, els agents es van retirar i van abandonar una comissaria, i les barreres que servien per protegir-la van acabar tenint una funció ben diferent.

Es van convertir en el perímetre del que s'ha anomenat "la zona autònoma de Capitol Hill", que ocupa sis illes d'aquest cèntric barri.

 

La zona és ara un espai de debat, art, música, cogestió i activisme pacífic amb un aire de festival, amb la denúncia de la brutalitat policial i la discriminació racial com a motor.

Una de les 300 activistes que s'hi han instal·lat, Kimisha Turner, es mostra satisfeta que no hi entrin ni cotxes ni policia, i s'hagi convertit en un lloc tranquil:

"Després de tantes protestes i tensions, m'agrada molt formar part d'una cosa positiva i pacífica."

Des de dilluns no hi ha hagut topades i, ara, el dubte és quant temps aguantaran l'alcaldessa i la policia sense recuperar el control d'aquesta part de la ciutat.

De moment diuen que no tenen pressa, que s'estimen més prendre-s'ho amb calma i negociar amb temps amb els manifestants.

La ciutat de Seattle, amb la "zona autònoma" a la part inferior central (Reuters)

Trump els vol fer fora

La situació l'ha aprofitada el president del país, Donald Trump, que ha amenaçat d'enviar les tropes federals si el governador no força la situació:

"No permetrem que uns anarquistes ocupin Seattle. No, no deixarem que això passi a Seattle. Si cal que hi entrem, ho farem. Si el governador ho vol fer, que ho faci, té unes tropes magnífiques de la Guàrdia Nacional. D'una manera o una altra això es farà. Aquesta gent no ocuparà una part important d'una gran ciutat."

Donald Trump, aquest dijous a Dallas (Reuters)

De "terroristes domèstics" a "anarquistes lletjos"

Trump va començar qualificant els activistes de "terroristes domèstics", però en tuits posteriors va rebaixar-ho a "anarquistes lletjos":

"Els terroristes domèstics han pres el control de Seattle, dirigits per demòcrates d'esquerra radical, per descomptat. LLEI I ORDRE!"


L'objectiu de Trump són els polítics que governen Seattle: l'alcaldessa Jenny Durkan i el governador de l'estat de Washington, Jay Inslee, tots dos demòcrates i, per tant, rivals d'un president en plena campanya electoral de les presidencials:

"Estan jugant amb el governador de l'esquerra radical Jay Inslee i amb l'alcaldessa de Seattle a un nivell que el nostre gran país no ha vist mai abans. Torneu a recuperar la vostra ciutat ARA. Si no ho feu, ho faré jo. Això no és un joc. Cal aturar aquests anarquistes lletjos immediatament. MOVEU-VOS RÀPID!"

 

No terroristes, sinó patriotes

L'alcaldessa de Seattle, Jenny Durkan, el 2 de juny adreçant-se als manifestants antiracistes (Reuters)

L'alcaldessa Durkan s'ha defensat qüestionant el vocabulari utilitzat per Trump, assegurant que els manifestants i activistes no són terroristes, sinó patriotes americans:

"Exigir que com a societat ho fem millor i garantim la igualtat per a les comunitats de color no és terrorisme, és patriotisme. El dret a desafiar a l'autoritat i al govern és fonamental per a nosaltres com a americans."

Tant el governador com l'alcaldessa han advertit Trump que no permetran que enviï tropes federals a la ciutat, que fer-ho seria il·legal, i li han dit que deixi de ficar-se en els seus afers interns.

 

 
ARXIVAT A:
George FloydRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut