Brussel·les

Una normativa europea obliga a etiquetar els productes envasats i frescos amb els 14 al·lergògens més comuns

Entra en vigor un nou reglament europeu sobre etiquetatge d'aliments que vol garantir al consumidor una informació més clara sobre el valor nutricional i energètic dels aliments i que alertin de les possibles reaccions al·lèrgiques

RedaccióActualitzat

Entra en vigor el nou reglament europeu sobre l'etiquetatge d'aliments. Aquest reglament vol garantir que el consumidor tingui una informació més clara i més a l'abast sobre el valor energètic i nutricional dels aliments i sobre la possible presència d'elements que poden provocar al·lèrgies.

El nou reglament unifica tota la normativa de la Unió en matèria d'etiquetatge d'aliments i també, com en el cas dels restaurants, dels aliments que es presentin sense envasar per a la venda als consumidors finals i a les col·lectivitats.

Els restaurants hauran d'especificar en els menús i cartes els productes alimentaris susceptibles de provocar les reaccions al·lèrgiques més comunes. Estan obligats a mostrar aquesta informació en un lloc ben visible per als clients.

Després d'un període de transició de tres anys, la nova normativa europea sobre l'etiquetatge obliga a informar per primera vegada sobre els catorze al·lergògens més comuns.

Ara serà també obligatori especificar l'origen dels olis i greixos vegetals que s'han fet servir en els aliments preparats. A la denominació general d'olis vegetals, haurà d'afegir el vegetal o la llavor d'on prové.

Informació clara i visible

Les noves etiquetes dels aliments hauran de deixar ben clara, a partir d'ara, la possible presència d'al·lergògens i tota la informació nutricional del producte. La Unió Europea també especifica quina mida de lletra s'ha d'utilitzar perquè sigui ben visible pel consumidor.

També cal identificar l'origen del producte, la seva composició exacta i, si es tracta de peix o carn, la part de la peça de la qual prové. També caldrà indicar l'origen de l'animal. Podrem saber si s'hi ha afegit algun ingredient o succedani i, fins i tot, en el cas dels productes càrnics  elaborats, si prové d'una mateixa peça o de diferents parts de l'animal.

Són fins a vuit elements informatius que a partir d'aquest dissabte trobarem a les etiquetes dels productes, ja siguin frescos, congelats o bé comprats a granel.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut