Vacunació d'una criatura
Vacunació d'una criatura
Barcelona

Una escola bressol pot denegar la matrícula a un nen no vacunat, segons una sentència

La jutge remarca el dret a la salut de la resta de nens i recorda el cas del menor mort per diftèria a Olot el 2015

Actualitzat

Una sentència dona suport a una escola bressol del Maresme que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat contenciós administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies:

"Obliden els drets dels altres, ja que entenen que el seu dret a assistir a una escola bressol és superior al dret a la salut de la resta de nens."


La família va presentar el carnet en blanc

El conflicte va sorgir quan la família del menor va interposar una denúncia al maig contra l'ajuntament de la localitat, que havia rebutjat matricular el nen perquè no tenia la cartilla de vacunes al dia.

La família va al·legar que no és obligatori vacunar-se, va apel·lar a la llibertat ideològica i a suposats efectes adversos de la vacuna i va afegir que entenia que presentant el carnet de vacunes -encara que fos en blanc- ja complia el tràmit que demanava l'ajuntament.


En el judici, va rebatre aquests arguments el cap de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, que va destacar que cap institució pública ni cap societat científica de prestigi accepta la tesi dels moviments contraris a les vacunes, sinó al contrari.

La sentència posa de manifest que a la família "no se l'ha obligat en cap moment a vacunar el seu fill", cosa que sí que passa en altres països.

Notícia relacionada: 3.000 menors barcelonins no estan vacunats per decisió dels pares


El nen mort per diftèria a Olot

La magistrada encarregada del cas ha afegit que admetre un infant no vacunat posa la resta de menors en una situació de risc que, si es materialitzés, podria tenir conseqüències catastròfiques, com ara la pèrdua de la vida.

La sentència recorda, en aquest sentit, la mort d'un menor a Olot el juny del 2015, contagiat per diftèria, i a qui els seus pares no havien vacunat.

"Encara que el petit avui tingui salut (sense oblidar la protecció que li proporciona la immunització de la resta de la població d'aquest Estat que superen el 95%) i és desitjat per tots, sotmet a la resta d'infants a un risc que, si es materialitza, pot comportar conseqüències catastròfiques com la pèrdua de la vida, sent fet notori el succés luctuós d'Olot del juny del 2015, que no només va acabar amb un desenllaç fatal per al menor, sinó que va posar en risc la resta de la població."

La jutge també recull que els infants que van a l'escola bressol, per la seva condició d'edat, és quan son més vulnerables a contagiar-se.


Tercera sentència

No és la primera vegada que la justícia avala una denegació de matrícula d'un menor pel fet no estar vacunat. Ja va passar l'any 2000 a Barcelona i, en un altre cas més recent, a Oviedo. La sentència admet recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

En les normes de preinscripció per al curs 2019-2020 per a les escoles bressol i les d'infantil i primària, la Generalitat estableix que, a l'hora de fer la matrícula, cal presentar la fotocòpia del carnet de vacunes. En cas que el menor no estigui vacunat, cal presentar un certificat mèdic oficial justificatiu.

ARXIVAT A:
MenorsSalutEducació
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut