James Fitton (mira a càmera) amb Volker Waldmann entrant al vehicle que els trasllada al jutjat de Bagdad (Reuters/ Thaier Al-Sudani)

Un geòleg britànic jubilat, condemnat a 15 anys a l'Iraq per endur-se ceràmica antiga

La família de James Fitton, de 66 anys, demana el suport del govern britànic; un alemany de 60 anys, detingut amb ell a l'aeroport i acusat dels mateixos càrrecs, ha quedat absolt

Actualitzat

Un tribunal iraquià va condemnar dilluns un geòleg britànic retirat a 15 anys de presó per intentar treure antiguitats de contraban fora del país.

Les autoritats iraquianes havien detingut James Fitton, de 66 anys, a l'aeroport internacional de Bagdad el mes de març perquè portava petits fragments de ceràmica antiga al seu equipatge. Amb Fitton també van detenir un company alemany, Volker Waldmann, de 60 anys, pel mateix motiu.

El Tribunal Penal de Bagdad  els va jutjar a tots dos pels mateixos càrrecs a finals de maig. Mentre a Fitton l'han condemnat per haver sostret les antiguitats d'una excavació al sud de l'Iraq i intentar treure-les del país "amb intenció criminal" --un delicte que normalment es castiga amb la mort, segons la llei iraquiana--, a Waldmann l'han absolt.

L'advocat de Waldmann, Furat Kuba, ha explicat que el seu defensat "no tenia cap intenció criminal. No va recollir cap antiguitat dels llocs que va visitar. Però el seu company James (Fitton), de nacionalitat britànica, li va donar les peces i li va demanar que les retornés més tard".

El gendre de Fitton, Sam Tasker, també assegura que el seu sogre "no tenia intenció criminal, ni tan sols sabia que estava infringint la llei".

"Jim ha viatjat molt. No només a l'Orient Mitjà per feina, sinó també en la seva vida privada. Ha viatjat per tot el món visitant llocs arqueològics i històrics i anant als museus, i és un home molt educat i erudit. És molt respectuós amb les altres cultures. Per a nosaltres, aquest càrrec és l'acusació més irònica de la qual es podria acusar Jim."

L'advocat de Fitton, Mohamed Koprali, ha dit que estava commocionat pel veredicte i que Fitton no sabia que els fragments de ceràmica es consideraven antiguitats. Ja han anunciat que apel·laran la condemna.

Fitton i Waldmann surten emmanillats del jutjat de Bagdad el maig passat (Reuters/Thaier Al-Sudani)

La família demana el suport del govern britànic

Tasker, que ha viatjat amb la seva dona, filla de Fitton, a Malàisia, on viu la seva sogra i altres membres de la família, ha dit que esperava el suport del govern britànic mentre la família fa campanya per a l'alliberament de Fitton.

La família està preocupada per l'estat i la situació de Jim, com l'anomenen familiarment, perquè, segons diu el seu gendre, té 66 anys i és "un jubilat britànic, blanc" que traslladaran a una presó iraquiana d'aquí uns dies. "Evidentment, estem molt preocupats per ell. La meva dona, i tota la família de la meva dona s'estan tornant bojos", diu Tasker, que ha pogut parlar amb Fitton durant uns minuts per telèfon després del veredicte. "Ell també està sorprès i preocupat, intenta fer-se el valent i que ens sentim millor. Però es manté tan esperançat com nosaltres que l'apel·lació tingui èxit i que puguem acabar amb aquest malson al més aviat possible."

ARXIVAT A:
JudicialPatrimoniAlemanyaIraqRegne Unit
Anar al contingut