Un estudi internacional conclou que no cal una tercera dosi per a la població general
Una dona rep la tercera dosi de la vacuna de Pfizer el 25 d'agost a Belgrad, a Sèrbia
Covid-19

Un estudi internacional conclou que no cal una tercera dosi per a la població general

És un metaestudi que revisa els estudis fets i afirma que és millor destinar les vacunes a augmentar el nombre de vacunats que no pas a reforçar la protecció dels ja vacunats

Josep Maria Camps ColletActualitzat

No cal una tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 per a la població general: és la conclusió d'un metaestudi publicat aquest dilluns a la revista científica The Lancet.

Aquest estudi, elaborat per un equip internacional d'experts de l'OMS i l'FDA nord-americana, entre d'altres, s'ha fet revisant totes les proves clíniques i els estudis publicats fins ara.

A partir de l'anàlisi de tot plegat han conclòs que totes les vacunes tenen de mitjana un 95% d'eficàcia contra els casos greus de la malaltia i un 80% contra el contagi de totes les variants.


No hi ha baixada important de defenses

Però la conclusió més important és que, mesos després d'haver estat administrades les dosis, no hi ha una baixada de defenses que faci necessari administrar-ne més.

"Agafats en el seu conjunt, els estudis disponibles no aporten proves creïbles que hi estigui havent un declivi substancial de la protecció contra la malaltia greu, que és el principal objectiu de la vacunació."

Una xeringa amb una dosi de la vacuna de Pfizer el 30 d'agost a Los Angeles, als Estats Units (Reuters)

Anticossos i limfòcits T

L'article de The Lancet admet que la presència d'anticossos en els vacunats baixa en el temps, però que "això no necessàriament significa una reducció de l'eficàcia".

El motiu és que la protecció no depèn només dels anticossos, sinó també de les cèl·lules del sistema immunitari, els limfòcits T, que "memoritzen" les defenses i les mantenen actives en el temps.


Augmentar el percentatge de vacunació al món

L'anàlisi admet que més dosis de vacunes podrien aportar una mica més de protecció, però que és més eficaç dedicar les vacunes disponibles a augmentar el percentatge de vacunats al món.

"Les vacunes disponibles actualment són segures i eficaces, i salven vides. Aquestes vacunes, l'oferta de les quals és limitada, salvaran més vides si arriben a les persones que tenen risc de patir les versions greus de la malaltia i que encara no n'han rebut cap."

"Si les vacunes es despleguen allà on poden fer el màxim de bé, poden accelerar el final de la pandèmia i evitar l'aparició de noves variants."

 

Pfizer i la tercera dosi

El debat sobre les dosis suplementàries de vacuna el va obrir a finals d'abril la farmacèutica Pfizer, assegurant que caldria posar una tercera dosi de la seva al cap de nou mesos després.

Al juliol, Israel va decidir posar-la a les persones més grans de 60 anys, i, a Europa, alguns governs, com és el cas de l'espanyol, van donar per segur que també ho farien.

Però, a l'agost, l'OMS va demanar esperar fins que es tinguessin proves de la necessitat de posar-la. Malgrat això, els Estats Units van anunciar poc després que també ho farien.

Alguns països, com és el cas de Sèrbia, ho estan fent des de mitjans d'agost, sobretot amb les persones d'edat avançada i amb els treballadors sanitaris.

Sí per als immunodeprimits

Al marge d'aquesta revacunació generalitzada que proposaven les farmacèutiques, el que sí que s'ha acabat considerant necessari és posar una tercera dosi en alguns perfils.

És el cas de les persones que pateixen immunodepressió, sobretot les que tenen òrgans trasplantats o estan afectades de leucèmia i que tenen els sistemes immunitaris molt dèbils.

La setmana passada ho va aprovar, a Espanya, el Comitè Interterritorial de Sanitat, i la Generalitat tenia previst començar a fer-ho aquesta setmana.

Dones esperant-se per rebre la vacuna Covishield el 31 d'agost a Calcuta, a l'Índia (Reuters)
ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut