Un home rep una dosi de la vacuna de la Covid a l'Havana (Reuters/Alexandre Meneghini)
Un home rep una dosi de la vacuna de la Covid a l'Havana (Reuters/Alexandre Meneghini)

L'OMS demana endarrerir la tercera dosi perquè avanci la vacunació a nivell mundial

Actualitzat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) demana una moratòria de la tercera dosi de les vacunes contra la Covid-19 fins a finals de setembre. És d'aquí a menys de dos mesos quan acaba el termini fixat per aconseguir que almenys el 10% de la població de cada país estigui completament vacunada, un objectiu que l'OMS reconeix que serà difícil d'assolir.

"Al maig vaig demanar suport mundial per fer un esprint de cara a setembre amb la finalitat que els països vacunessin almenys al 10% de la població d'aquí a finals de setembre. Ara ja hem arribat a la meitat del camí d'aquest període de temps i encara estem fora dels objectius", ha alertat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Per la seva banda, la responsable del Departament d'Immunització de l'OMS, Kate O'Brien, ha defensat que administrar una tercera dosi és una decisió seriosa i és fonamental comptar amb dades consistents sobre la seva necessitat real:

"Per als països que ho estan preveient, el missatge que els volem transmetre és que necessitem centrar-nos en les persones que són més vulnerables i que tenen més risc de contreure una malaltia severa"

Una adolescent rep la vacuna de la Covid a la capital de Cambodja, Phnom Penh
Una adolescent rep la vacuna de la Covid a la capital de Cambodja, Phnom Penh (Reuters/Cindy Liu)


Prioritzar per risc i grup d'edat

A més, l'OMS ha insinuat que la moratòria també s'hauria d'estendre a la vacunació d'adolescents i joves dels països rics. El responsable per l'OMS del programa Covax, Bruce Aylward, ha reclamat "una perspectiva global":

"Necessitem prioritzar els grups de població en l'ordre adequat perquè la vacunació tingui el màxim impacte possible. Cal decidir des d'una perspectiva global i considerant que la prioritat han de tenir-la els grups de més risc: personal sanitari, persones de més de 60 anys i persones amb malalties cròniques."

Aylward ha remarcat que el risc que els joves sense malalties subjacents pateixin una Covid greu és molt baix: "Estem en una situació en què diversos països estan començant a proposar la vacuna a gent molt jove que té un risc molt baix de desenvolupar la malaltia de manera greu o de ser hospitalitzats, mentre que molts sanitaris que estan atenent malalts cada dia enmig dels brots de la variant delta treballen sense protecció", ha dit.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (Reuters/Fabrice Coffrini)


Tedros ha indicat que cal "la cooperació de tothom, especialment de les companyies i el grapat de països que controlen el subministrament mundial de vacunes". Segons ha explicat, dels 4.000 milions de vacunes administrades a nivell global, més del 80% s'han posat en països d'ingressos alts i mitjans, que representen menys de la meitat de la població mundial:

"Entenem la preocupació dels governs per protegir la població de la variant delta, però no podem acceptar que els països que ja han utilitzat la majoria dels subministraments de vacunes n'utilitzin encara més mentre les poblacions més vulnerables del món continuen sense protecció."

En comptes de disminuir a mesura que avança la vacunació, la desigualtat en la disponibilitat de les vacunes no para de créixer, segons alerta l'OMS. Mentre que Europa té més de la meitat de la població vacunada i els Estats Units s'acosten al 70%, només el 2% dels habitants d'Àfrica tenen la pauta de vacunació completa i el 5% ha rebut almenys una dosi.

Per cada 100 habitants, els països rics han administrat gairebé 100 dosis de la vacuna de la Covid, una ràtio que als països en vies de desenvolupament és d'1,5 dosis per cada 100 habitants. Fa mesos que l'OMS denuncia aquesta desigualtat en la vacunació.

Un centre de vacunació a Dresden, a Alemanya
Un centre de vacunació a Dresden, a Alemanya (Reuters/Matthias Rietschel)


Una tercera dosi que el govern espanyol dona per feta

El posicionament de l'OMS arriba després de la decisió d'Israel i Alemanya d'oferir una dosi de reforç a la població d'edat avançada, i el Regne Unit es planteja fer el mateix a partir del setembre.

Segons va dir fa mesos el director de BioNTech, les persones vacunades amb Pfizer necessitaran una tercera dosi quan hagin passat nou mesos d'haver rebut la segona.

Fa pocs dies, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va donar per fet que caldria aplicar una tercera dosi del fàrmac, tot i apuntar que caldrà determinar quan.

 


"Podem fer totes dues coses", diu la Casa Blanca

Els Estats Units han reaccionat amb escepticisme a la petició de moratòria de l'OMS. "Creiem que és una elecció irrellevant i que podem fer totes dues coses", ha dit la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki.

La portaveu de l'administració Biden ha afirmat que els EUA continuaran donant vacunes a països amb menys recursos i ha assegurat que han compartit més dosis "que cap altra nació del món", amb més de 110 milions d'unitats donades a 65 països.

Tot i que les autoritats sanitàries nord-americanes no veuen necessària per ara una tercera dosi de la vacuna de la Covid, l'Administració d'Aliments i Fàrmacs no descarta autoritzar-ho en un futur.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha rebutjat haver de triar entre la tercera dosi i donar vacunes
La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha rebutjat haver de triar entre la tercera dosi i donar vacunes (EFE/Oliver Contreras)


Crítiques a Pfizer i Moderna per l'augment del preu dels fàrmacs

L'OMS ha considerat que no s'entén que les farmacèutiques Pfizer i Moderna hagin decidit augmentar el preu de les vacunes contra la Covid-19 a Europa. Aquest cap de setmana s'ha sabut que les dues empreses han apujat el preu en els darrers contractes de subministrament a la Unió Europea.

"Veiem que aquests dos fabricants han augmentat la capacitat de producció, han diversificat les plantes i tenim entès que han augmentat l'eficàcia de les línies de producció, la qual cosa en una situació normal de mercat hauria de portar a una reducció de preus, no a un augment" ,ha lamentat la directora general adjunta de l'OMS per a l'accés a productes sanitaris, Mariângela Simão.

Vials de Pfizer i Moderna del fàrmac contra el coronavirus
Vials de Pfizer i Moderna del fàrmac contra el coronavirus (Reuters/Dado Ruvic)

 

 

ARXIVAT A:
OMSVacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut