Madrid

Darias dona per feta una tercera dosi de la vacuna: "S'haurà de determinar quan"

L'Agència Europea de Medicaments autoritza la vacuna Moderna per als adolescents de 12 a 17 anys

RedaccióActualitzat

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, creu que serà necessària una tercera dosi de la vacuna de la Covid. Fa dies que s'especula amb aquesta opció i, tot i que no hi ha cap decisió en ferm, la ministra ha donat per fet, en declaracions a Onda Cero, que caldrà posar-la.

"Tot sembla apuntar que sí que haurem de posar una tercera dosi. Hem subscrit, de la mà de la UE, un contracte amb Pfizer i Moderna. El que s'haurà de determinar és quan."

Darias ha estat taxativa quan li han preguntat si els espanyols s'hauran de vacunar cada any. "Sí, sense cap dubte", ha afirmat, després d'insistir que ara l'objectiu és "continuar vacunant tothom fins a arribar, si és possible, al 100%" de la població espanyola amb la pauta completa.

Darias ha destacat que cal avançar en la vacunació globalment perquè no estarem segurs "fins que tot el món no estigui vacunat".

En el cas de Pfizer/BioNTech, tant la farmacèutica nord-americana com la biotecnològica alemanya fa temps que defensen una dosi de reforç. A l'abril, BioNTech va indicar que s'hauria de posar al cap de 9 mesos d'haver rebut la segona, per mantenir la protecció, i va afegir que, possiblement, caldria tornar-se a punxar cada any o cada any i mig.

Abans, Pfizer ja havia plantejat una tercera dosi entre mig any i un any després de la segona.

Cap d'Immunologia del Clínic: "O estàs immunitzat o no ho estàs"

Si Darias ha estat contudent en l'afirmació, també n'és Manel Juan, cap d'Immunologia de l'Hospital Clínic, a l'hora d'explicar que una altra dosi no és necessària per tenir més protecció davant la Covid:

"No hi ha més immunitat. O estàs immunitzat o no ho estàs. És aquesta, la situació. És com està més embarassat o menys embarassat. O ho estàs o no ho estàs. I aquí, o estàs protegit o no ho estàs. I el que han demostrat aquestes vacunes és que estàs protegit. "

Extracció d'una dosi de la vacuna de la Covid
L'aparició de noves variants no ha posat en risc l'efectivitat global de les vacunes (Reuters/Dado Ruvic)

Els últims estudis auguren molt temps d'immunitat per als que tenen la pauta completa. "En aquests moments, la hipòtesi científica és que això durarà dècades", ha explicat Juan, que afegeix que amb l'experiència científica que es té fins ara seria estrany que això passés.

És cert que cada nova variant que ha arribat s'escapa una mica més de les vacunes, però encara no han posat en perill l'efectivitat a nivell global. Si passés, les farmacèutiques sempre han insistit que adaptar les vacunes a noves variants és fàcil i ràpid. "Podria arribar a tenir un sentit, però això significa fer un altre assaig clínic i, per ara, les empreses el que volen és amortitzar l'esforç que han fet fins ara", comenta.

Al seu parer, és "molt més important" ara destinar recursos a fer arribar la vacuna als països que no hi tenen accés, per reduir la transmissibilitat a tot el món.

Experts com Àlex Soriano, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic, o Rafael Máñez, cap de Medicina Intensiva de Bellvitge, van explicar fa uns dies a TV3 que no era descartable una tercera dosi, tot i que potser no hauria de ser generalitzada.

 

Més de la meitat de la població espanyola té la pauta completa

Espanya ha superat aquest dijous els 25 milions de persones amb la pauta completa, un 52,8% de la població. El govern de Pedro Sánchez va fixar aquest objectiu dels 25 milions per a aquesta setmana.

Des que va començar la campanya, el 27 de desembre del 2020, s'han posat més de 36,7 milions de dosis de Pfizer, més de 5,2 milions de Moderna, 9,2 d'AstraZeneca i 1,6 de Janssen.


Moderna, per als menors de 12 a 17 anys

El grup que té pendent l'obertura de la vacunació és el dels menors de 16 anys. De moment, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha autoritzat la vacuna Moderna als adolescents d'entre 12 i 17 anys.

El regulador europeu marca les mateixes condicions per als majors d'edat: dues dosis amb un interval de quatre setmanes.

L'EMA ha pres la decisió després d'avaluar els estudis clínics que s'han fet amb més de 3.000 adolescents que diuen que la vacuna és segura en aquest grup d'edat.

Moderna és la segona vacuna autoritzada als menors. A finals de maig, l'EMA va aprovar l'ús de Pfizer-BioNTech en adolescents d'entre 12 i 15 anys.

ARXIVAT A:
Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut