Una infermera prepara una dosi de vacuna contra la Covid (EFE / Bienvenido Velasco)
Una infermera prepara una dosi de vacuna contra la Covid (EFE / Bienvenido Velasco)

La tercera dosi de la vacuna, de moment només per a immunodeprimits

La sanitat pública administrarà la tercera dosi de la vacuna de la Covid als malalts greus i a persones amb immunitat feble quan l'Agència Europea ho autoritzi

Mònica Bertran Brancós / Oriol Esteve GraciaActualitzat

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja ha dit que Espanya està preparada per començar a administrar terceres dosis de vacunes. Inicialment no serien per a tothom sinó per a persones immunodeprimides com trasplantats i alguns pacients oncològics, i també s'hi podrien incloure les persones grans. Abans, però, ho haurà d'autoritzar l'Agència Europea de Medicaments.


Una tercera dosi, però, per a què ha de servir?

Ben poc en persones sanes, a qui la vacuna ha funcionat i en qui una infecció lleu no té més importància. Perquè un cop aconseguida la immunitat, la memòria immunitària es manté en el temps, per molt que els anticossos es puguin anar perdent.

Això, a la pràctica, significa que la persona es pot infectar, però continua protegida de la malaltia greu i la mort.

Per tant, una tercera dosi no té gaire sentit per a la població general, almenys mentre no hi hagi vacunes de segona generació que incorporin les noves variants.

Consens científic

En canvi, hi ha força consens científic que seria útil en persones immunodeprimides. En persones trasplantades, per exemple, s'ha vist que la vacuna no ha funcionat en el 30% dels casos.

Una tercera dosi seria una nova oportunitat per aconseguir immunitzar-se, tot i que no n'hi ha garanties. Alguns malalts en tractament oncològic també se'n podrien beneficiar, així com la gent gran, amb un sistema immunitari envellit. 

A banda, en aquests casos, fins i tot si la vacuna els ha funcionat, si a la llarga la persona va perdent anticossos, sí que és interessant recuperar-los. Són persones amb malalties prèvies que es poden desestabilitzar fàcilment si els entra el virus, posar-se greus i fins i tot morir.

Pots escoltar les explicacions sobre l'administració d'una tercera dosi de la vacuna de Julià Blanco, cap del grup de Virologia i Immunologia cel·lular de l'IrsiCaixa, i de Manel Juan, cap d'Immunologia de l'Hospital Clínic:

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19VacunesCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut