Una xeringa (Reuters / Brendan McDermid)

Els Estats Units volen administrar la tercera dosi de la vacuna a partir del setembre

Els experts mèdics de la Casa Blanca aposten per començar a injectar dosis de reforç a partir del 20 de setembre, però encara falta l'aprovació definitiva

RedaccióActualitzat

Els Estats Units aposten, definitivament, per la tercera dosi de la vacuna contra la Covid. I el govern ja hi ha posat termini: vol començar a administrar-la a partir del 20 de setembre a les persones que hagin rebut la segona dosi vuit mesos abans.

Ho ha anunciat el Departament de Salut i Serveis Humans en un comunicat conjunt amb els principals experts mèdics de l'executiu nord-americà.


Abans de començar aquest procés de vacunació, però, la tercera dosi de les vacunes de Pfizer i de Moderna haurà de rebre el vistiplau de l'Administració de Fàrmacs i Aliments -l'agència encarregada d'aprovar sèrums– i d'un comitè científic dels Centres de Control i Prevenció de Malalties.

Segons el govern, la decisió s'ha pres després de concloure que l'efectivitat de les vacunes disminueix amb el pas del temps després de rebre les primeres dosis.

"Les dades disponibles deixen molt clar que la protecció contra la infecció de SARS-CoV-2 comença a disminuir després de les dosis inicials de les vacunes, i en relació al predomini de la variant delta. Estem començant a veure proves d'una reducció de la protecció contra la malaltia lleu i moderada", ha assegurat.

Vials de les vacunes contra la Covid de Moderna, Johnson&Johnson i Pfizer
Vials de les vacunes contra la Covid de Moderna, Johnson&Johnson i Pfizer (Reuters / Dado Ruvic)


Les primeres persones a rebre la tercera dosi seran les primeres que es van vacunar als Estats Units: els professionals sanitaris i les que viuen en residències de la tercera edat.

Les autoritats mèdiques d'aquell país també han avançat que és possible que les persones vacunades amb Janssen –que és monodosi- també hagin de rebre una dosi addicional.

La vacuna de Janssen es va començar a administrar als Estats Units el març del 2021 i ara estan esperant més dades per saber si és necessària una altra dosi.

A principis d'agost, l'OMS va recomanar que s'endarrerís l'administració de la tercera dosi per afavorir la vacunació a nivell mundial. Demanava una moratòria d'aquesta tercera dosi a finals de desembre, data que coincidiria amb les previsions que ha fet ara el govern de Biden. L'objectiu de la petició de l'OMS era intentar equilibrar la vacunació entre els països rics i pobres.

"Actualment, només deu països han administrat el 75% de totes les vacunes i els països d'ingressos baixos amb prou feines han vacunat el 2% de la seva població", ha dit aquest dimecres el director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha repetit la petició que els països que estan proposant la tercera dosi de vacunes facin marxa enrere per ajudar que els països que ni tan sols han pogut acabar de vacunar el personal sanitari i els grups de més risc ho facin.

Israel i Alemanya han estat els primers països que han ofert la dosi de reforç a la població d'edat avançada mentre que el Regne Unit es plantejava fer-ho al setembre. A Espanya, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va donar per fet que caldria aplicar una tercera dosi, sense especificar quan s'hauria de fer.

De fet, fa mesos que el director de BioNTech diu que les persones vacunades amb Pfizer necessitaran una tercera dosi al cap de nou mesos d'haver rebut la segona.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Estats Units
Anar al contingut