Madrid

Aterra amb èxit l'avió d'Air Canada després de sobrevolar Madrid durant hores

L'aparell ha perdut una roda en l'enlairament i, abans d'aterrar, ha fet voltes durant unes hores a l'entorn de Barajas per cremar combustible

Actualitzat

L'avió de la companyia Air Canada que ha sobrevolat Madrid durant hores aquest dilluns a la tarda, ha aterrat a Barajas després d'haver estat cremant combustible per perdre pes i poder fer l'aproximació a terra.

L'aparell, amb 128 passatgers a bord, ha fet la maniobra d'aterratge "sense incidències", segons ha informat Aena:

 

 

L'aerolínia Air Canada ha anunciat que l'aterratge s'ha fet "amb tota seguretat", després que "un problema de motor n'ha forçat el retorn" a Barajas:

 

 

Una mica abans de les nou del vespre, quan havien passat gairebé dues hores des de l'aterratge, els passatgers de l'avió han començat a desembarcar a Barajas.

Tots ells han sortit de l'aparell il·lesos i els serveis d'emergència no han hagut d'atendre ningú, ni tan sols per atacs d'angoixa. Tant en a les xarxes socials com en declaracions als mitjans de comunicació, els passatgers han explicat que durant el vol han estat tranquils i han rebut missatges de calma per part de la tripulació.

Després que l'avió fos portat de la pista d'aterratge a una zona d'estacionament de l'aeroport, els passatgers han estat traslladats a una sala de la Terminal 1 habilitada perquè poguessin reunir-se amb els familiars i rebre les maletes.

 

Alguns dels passatgers de l'avió d'Air Canada, a l'interior de l'aeroport de Barajas després d'haver desembarcat
Alguns dels passatgers de l'avió d'Air Canada, a l'interior de l'aeroport de Barajas després d'haver desembarcat (Reuters / Susana Vera)
 

Amb l'aparell aterrat, els mecànics han valorat l'estat de l'avió per determinar quina era la millor manera de desembarcar el passatge, que s'ha acabat fent amb escala, tal com es fa habitualment.

 

Quatre hores i mitja d'incertesa

El vol AC837 d'Air Canada, que feia el trajecte entre Madrid i Toronto, s'ha enlairat de Barajas poc abans de les tres del migdia.

L'avió, un Boeing 767-300, feia mitja hora que volava quan la tripulació s'ha adonat que, en el moment d'enlairar-se, havia perdut una de les rodes que hi ha al tren d'aterratge. A més, restes d'aquesta roda haurien anat a parar a un dels motors de l'aparell.

 

La torre de control de l'aeroport de Barajas, aquest dilluns a la tarda
La torre de control de l'aeroport de Barajas, aquest dilluns a la tarda (EFE / Mariscal)

 

Després de detectar aquests problemes tècnics, l'avió ha iniciat el retorn a Barajas, on ha aterrat passades les set del vespre.

 

 

Abans d'aterrar, però, l'aparell ha sobrevolat durant hores Madrid, en una àmplia zona entre les províncies de Cuenca i Toledo, per cremar combustible amb l'objectiu de perdre pes. L'avió havia sortit de Barajas amb prou combustible com per creuar l'Atlàntic.

El sindicat de pilots Sepla ha explicat que, per poder fer la maniobra d'aterratge "amb seguretat" és important que l'aparell alleugereixi la càrrega:

 

 

El director d'operacions d'Enaire, Xavier Benavent, ha explicat a l'agència Efe que els aterratges d'emergència són molt habituals i que en la navegació espanyola n'hi pot haver fins i tot més d'un cada setmana. Tanmateix, són incidents que acostumen a passar desaparcebuts i només alguns apareixen als mitjans de comunicació.

El missatge del pilot demanant "calma i paciència"

El pilot del vol que sobrevola Madrid ha demanat als passatgers "molta calma i molta paciència", mentre esperaven per aterrar d'emergència a Barajas.

En un àudio difós pel diari "El Mundo" abans que l'avió aterrés, se sent com el pilot explica que l'avió té "un petit problema amb una de les rodes de l'avió en l'enlairament" i que, com que l'aparell vola "molt pesat en qüestió de combustible", n'han de gastar abans de poder aterrar.

 

 

El pilot ha agraït als passatgers "la cooperació i la paciència".

 

 

Un caça de l'exèrcit al costat de l'avió

Una de les imatges de la tarda ha estat la d'un caça de l'exèrcit espanyol volant al costat de l'avió d'Air Canada.

Mentre l'avió sobrevolava Madrid, un F-18 s'ha enlairat per acostar-s'hi, amb la intenció d'inspeccionar l'estat exterior de l'aparell i comprovar l'estat de l'avaria.

 

L'avió d'Air Canada i el caça de l'exèrcit que l'acompanya, en una imatge del ministeri de Defensa
L'avió d'Air Canada i el caça de l'exèrcit que l'acompanya, en una imatge del ministeri de Defensa (EFE)

 

Els passatgers que hi ha a bord de l'avió han pogut veure el caça per les finestres i, alguns, fins i tot han fet vídeos i fotografies que han circulat a través de les xarxes socials:

 

 

Desplegament dels equips d'emergència

Efectius d'emergència i dels Bombers de la comunitat de Madrid s'han desplegat de manera preventiva a l'aeroport de Barajas a l'espera de l'aterratge de l'avió. A l'aeroport Adolfo Suárez s'hi han desplaçat 6 dotacions dels Bombers i 10 unitats d'urgència.

Una carpa de la Creu Roja també s'ha instal·lat a l'aeroport.

 

Equips d'emergència desplegats a Barajas, on un avió espera per poder fer un aterratge d'emergència
Equips d'emergència desplegats a Barajas, on un avió espera per poder fer un aterratge d'emergència (EFE / Mariscal)

 

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, s'ha desplaçat a Barajas per seguir el dispositiu articulat per atendre l'aterratge d'emergència de l'avió.

 

Expectació prop de Barajas

Durant la tarda, diversos curiosos s'han concentrat prop de l'aeroport per seguir els moviments de l'avió i veure com aterrava a Barajas.

 

Diverses persones s'han concentrat al voltant (Reuters / Susana Vera)

 

Un incident similar fa un mes en un altre avió d'Air Canada

Fa prop d'un mes, un altre avió d'Air Canada també va perdre una roda durant l'enlairament: es tracta d'un aparell que feia el trajecte entre Mont-real i Bagotville amb 49 persones a bord.

Un dels passatgers de l'avió va enregistrar el moment en què la roda es desprenia:

 

 

Dilluns complicat a Barajas

Ha estat un dia complicat a l'aeroport de Barajas, envoltat d'una intensa boira durant el matí. A més, durant dues hores s'ha hagut de tancar l'espai aeri per la presència de drons i s'han desviat 26 vols.

 

A la tarda, malgrat la presència de l'avió d'Air Canada esperant per fer un aterratge d'emergència, l'aeroport s'ha mantingut operatiu en tot moment.

ARXIVAT A:
Aeroports
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut