Un any de Pedro Sánchez: dels desacords amb Podem a l'impacte de la pandèmia

Per afrontar el següent tram de la legislatura, la decisió més imminent que ha de prendre Sánchez serà el relleu de Salvador Illa i, com diuen algunes fonts, el d'altres ministres

Albert CalatravaActualitzat

167 vots a favor, 165 en contra. Per només dos vots, Pedro Sánchez era investit president del govern espanyol, fa tot just un any. Una votació per la mínima, que deixava moltes incerteses sobre l'executiu que tot just començava a caminar. La difícil aritmètica parlamentària albirava una legislatura inestable i dubtes sobre la seva durada.

De la fotografia inicial amb somriures del primer govern de coalició de la democràcia espanyola es va passar al canvi de guió i el cop que va significar l'arribada de la pandèmia. Pedro Sánchez decretava el confinament amb una crida a la unitat a la resta de formacions.

Ben aviat es va comprovar que el govern espanyol i el principal partit de l'oposició difícilment es posarien d'acord. La sessions parlamentàries crispades i l'intercanvi de retrets han marcat els debats a les corts espanyoles. Davant d'un escenari complex, Sánchez va optar per la geometria variable.

Amb el suport de Ciutadans va tirar endavant les complicades pròrrogues de l'estat d'alarma. I, de mica en mica, ha anat superant les votacions més compromeses. Cada vegada amb majoria més folgada: llei d'educació, eutanàsia i sobretot els pressupostos generals de l'Estat, sumant nous suports a la base del bloc de la investidura: ERC, Bildu i PNB, i formacions d'esquerra amb representació com Més País i Compromís.


Els desacords entre PSOE i Podem

La legislatura serà més llarga del que molts preveien, malgrat les discrepàncies sonades entre els socis de govern. Diferències sobre el salari mínim, el preu dels lloguers, l'ingrés mínim vital o la monarquia han marcat unes relacions entre els ministres del PSOE i Podem que no han estat especialment plàcides.

Uns desacords airejats públicament com la tensa conversa entre el vicepresident Pablo Iglesias i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, als passadissos del Congrés. Podem també pressiona amb els indults als líders independentistes i amb la reforma del delicte de sedició, anunciada des de fa mesos, però que no s'acaba de concretar.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es feliciten al final del debat (EFE/Juan Carlos Hidalgo)


Següents passos

Tot i la difícil cohabitació, uns i altres, PSOE i Podem, estan convençuts que hi ha govern de coalició per estona, i més encara després de l'aprovació dels pressupostos.

Per afrontar el següent tram de la legislatura, la decisió més imminent que ha de prendre Pedro Sánchez serà el relleu de Salvador Illa. La incògnita, si només serà un canvi concret per cobrir la cartera de Sanitat o una remodelació més profunda de ministeris.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOEUnides PodemPablo Iglesias
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut