Un any de la mort del metge xinès que va alertar del coronavirus contra el silenci oficial

Actualment, a l'hospital de Wuhan on treballava i on va morir Li Wenliang, no hi ha cap cas de Covid

Actualitzat

Aquest dissabte fa just un any que va morir, de Covid-19, l'oftalmòleg Li Wenliang.

Va ser el metge que a finals de desembre de 2019 va alertar de la presència del coronavirus a Wuhan. Les autoritats xineses van intentar, durant setmanes, silenciar-lo i evitar que la notícia que un virus desconegut afectava centenars de persones sortís a l'exterior. 

Wenliang, un metge oftalmòleg de 34 anys que treballava a l'Hospital Central de Wuhan, va donar l'alerta a altres col·legues d'un nou virus similar al SARS

El 30 de desembre de 2019, Li va enviar un missatge a través d'un xat privat a WeChat a companys seus de la universitat en què els advertia que set pacients d'un mercat local de productes del mar havien estat diagnosticats d'una malaltia similar al SARS i els havien posat en quarantena al seu hospital.

La policia de Wuhan va obligar el metge a firmar un document on admetia haver fet 'comentaris falsos'
La policia de Wuhan va obligar el metge a firmar un document en què admetia haver fet "comentaris falsos" (Li Wenliang)

El 3 de gener de 2020 va rebre la visita de membres de l'Oficina de Seguretat Pública, que el van portar a la comissaria i el va acusar de difondre falsedats i el van amenaçar amb sancions si no callava.

Només un mes més tard, Li Wenliang es va posar malalt i les proves van confirmar que estava infectat pel coronavirus. Va morir a l'hospital pocs dies després.

Actualment l'activitat a l'hospital de Wuhan on treballava Li Wenliang no té res a veure amb la que hi havia fa un any. Després de ser l'epicentre del primer brot de la pandèmia, des de finals d'abril no tenen casos de Covid-19.

Segons les darreres xifres oficials, ara hi ha 1.235 infectats de Covid-19 a la Xina, cap a Wuhan. 

Un memorial per al metge Li Wenliang, mort a causa del coronavirus
Un homenatge al metge Li Wenliang, mort a causa del coronavirus (Reuters / Stringer)

En l'aniversari de la mort de Li Wenliang, molts a Wuhan han recordat aquest metge silenciat per haver dit la veritat. Alguns el consideren un heroi local i símbol del desafiament al controlat discurs oficial. 

En canvi, les autoritats no volen que la seva figura rebi cap mena de reconeixement. A l'exposició que exalta l'èxit de Pequín en la contenció del coronavirus, és un metge més dels morts en la lluita contra la Covid. No hi ha cap referència al seu paper alertant del nou virus, perquè seria reconèixer que silenciar-lo va fer perdre un temps preciós als inicis del brot.

Un dels integrants de l'equip de l'OMS se sotmet a una anàlisi de sang al seu hotel de Wuhan (Reuters/ Aly Song)
Un dels integrants de l'equip de l'OMS se sotmet a una anàlisi de sang en un hotel de Wuhan (Reuters/ Aly Song)

La narrativa oficial ha trobat una nova oportunitat de lloar com van actuar les autoritats xineses contra el coronavirus aprofitant la visita de l'OMS a Wuhan.

La Xina ha permès a la comitiva de l'OMS accedir a l'Institut de Virologia, el de les teories de la conspiració de Donald Trump. Els científics reconeixen que és difícil que l'OMS arribi a determinar amb exactitud quin és el punt d'origen del coronavirus, que per a Pequín seria com dir que no hi ha proves que n'acreditin un origen xinès. 

Personal de seguretat davant l'institut de Virologia de Wuhan (Reuters/Thomas Peter)
Personal de seguretat davant l'institut de Virologia de Wuhan (Reuters/Thomas Peter)

Autoritzada la vacuna Sinovac​, produïda a la Xina

La farmacèutica xinesa Sinovac Biotech ha anunciat que la seva vacuna contra la Covid ja ha estat aprovada per les autoritats xineses i es començarà a administrar a la població. Segons el laboratori, la taxa d'eficiència d'aquesta vacuna compleix tots els estàndards de l'OMS i les directrius sobre vacunes de l'agència xinesa d'administració de productes mèdics. 

Aquesta vacuna es podrà posar a persones més grans de 18 anys i s'ha d'aplicar en dues dosis de 0,5 mililitres en un intèrval d'entre 14 i 28 dies.

Es tracta de la segona vacuna que té llum verda per distribuir-se a la Xina. 

La vacuna de Sinovac Biotech ja té autorització per administrar-se a la Xina
La vacuna de Sinovac Biotech ja té autorització per administrar-se a la Xina (REUTERS/Thomas Peter)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19XinaVacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut