Un altre exalumne dels jesuïtes denuncia abusos sexuals davant dels Mossos

Ja hi ha quatre denúncies a la policia de la vintena de casos que han recollit els jesuïtes fins ara

Iacma MonterdeActualitzat

Oriol de la Mata és germà del primer exalumne que va denunciar abusos sexuals per part de dos pares jesuïtes, el pare Pere Sala i el pare Lluís To, ja mort. Els abusos van passar fa gairebé 40 anys. El pare Sala es va guanyar la confiança de la família i sovint es quedava amb ells a soles, a casa o d'excursió. Era en aquestes ocasions quan abusava d'ells. L'Oriol tenia 11 anys:

Oriol de la Mata: "Per què m'ha passat a mi, si soc una persona bona? Per què ens ha passat a nosaltres, si soc un tio bo? No t'ho expliques, et trobes un depredador sexual i pot ser en qualsevol lloc"

Han callat durant dècades per vergonya i sentiment de culpa i ara, fent-ho públic i portant el cas a la policia (tot i que saben que ha prescrit), se senten alliberats.

Oriol de la Mata: "Ens hem tret un pes de sobre, ens hem tret la vergonya social, ens hem tret el sentiment de culpabilitat. Però, per altra banda, potser l'hi hem passat a la nostra mare, ara potser se sent culpable de ser una mala mare."

 

La denúncia que ha presentat Oriol de la Mata, germà del primer exalumne que va denunciar abusos sexuals per part de dos jesuïtes

Denúncia canònica

El pare Sala té 94 anys i els jesuïtes l'han traslladat a una residència per evitar el contacte amb menors. Els germans De la Mata, però, el voldrien veure fora de l'Església.

Oriol de la Mata: "M'agradaria que l'excomuniquessin i que l'expulsessin de l'orde dels jesuïtes, perquè és un home que ha viscut tota la vida per fer el bé a la resta i l'únic que ha causat, crec jo, és més mal que bé. Simplement amb una sola víctima ja tota la vida de bé que ha fet se'n va a la brossa."

Aquest dimecres han anat al Tribunal Eclesiàstic del Bisbat de Barcelona per iniciar un procediment canònic i que la seva veu arribi al Vaticà. També estan estudiant denunciar l'orde religiós per encobriment.

Jordi de la Mata: "Estem mirant de posar la denúncia als jesuïtes com a entitat per encobriment, perquè tothom ho sabia."

 

Els germans De la Mata han iniciat el procediment canònic per portar la denúncia al Vaticà

Més víctimes

Els germans De la Mata han obert un correu electrònic (abusados.jesuitas@gmail.com) per poder-se posar en contacte amb altres possibles víctimes d'abusos sexuals per part dels jesuïtes. Ja hi han contactat més de 25 persones.

Oriol de la Mata: "Estic segur que no hem sigut només el Jordi i jo, que hi ha més víctimes. Ell es morirà i nosaltres ho tindrem sempre a dintre, fins a l'últim dia que morim. Això no ho puc perdonar encara que tingui 90 anys, perquè el mal que ens ha fet és irreparable."

Per la seva banda, des que va obrir la seva pròpia investigació la congregació religiosa ha recollit una vintena de casos que apunten set religiosos i un seglar. Es tracta d'abusos que haurien tingut lloc durant dècades en quatre centres diferents. Ja hi ha quatre denúncies a la policia de la vintena de casos que han recollit els jesuïtes fins ara.

 

Els germans De la Mata han anat al Tribunal Eclesiàstic del Bisbat de Barcelona per iniciar un procediment canònic


La protecció dels infants

Expertes com Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, asseguren que és molt important donar eines als nens i nenes perquè sàpiguen identificar les situacions d'abús i no tinguin por d'explicar-les. I que tinguin molt clars els seus drets.

Pilar Polo: "Tu, com a adult, què necessites? Que no envaeixin el teu espai, que et demanin permís per apropar-se, que entenguin i que respectin el teu no a la primera. Doncs, el mateix un nen."

Pilar Polo: "Potser jo no puc evitar que els nens pateixin abusos, una vegada, però com a societat ens hauríem de comprometre que els nens no pateixin dues vegades una situació d'abús, i això significaria que el nen identificaria que allò que ha viscut no és adequat, que podria demanar ajuda i que algú l'ajudaria."

Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet
ARXIVAT A:
Pederàstia Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut