Els jesuïtes de Catalunya reben denúncies de casos d'abusos d'exalumnes dels anys 60

Montserrat també obre una bústia on es poden adreçar les denúncies i crea una comissió per investigar-les

Actualitzat

Els jesuïtes de Catalunya van anunciar fa un mes que investigarien a fons els casos de pederàstia des dels anys 60 fins avui a les seves escoles.

Van fer pública una adreça de correu electrònic perquè les possibles víctimes s'hi posessin en contacte: escoltar@fje.edu

La crida ha tingut efecte, i han explicat que ja estan investigant casos que van quedar silenciats durant més de 40 anys.

Han estat els primers de prendre la iniciativa i asseguren que el seu objectiu és fer net. I de moment, n'estan molt satisfets. Enric Masllorens, director general de Jesuïtes Educació, explica que exalumnes dels jesuïtes dels anys 60 ja s'han posat en contacte amb la comissió d'investigació que estudia a fons què va passar en aquella època a les seves escoles.

"Se'ns gira feina. En som conscients. Ho sabíem, que això passaria, quan vam emetre el comunicat, i ara estem amb aquests casos, investigant. Exalumnes de jesuïtes de diverses escoles de Catalunya. S'han sentit víctimes, certament, s'han sentit víctimes, fins i tot algú ho ha explicat per primera vegada a la seva família... És allò de 'jo necessito treure-ho i necessito que vosaltres sapigueu allò que m'ha passat.'"

 

Enric Masllorens, director general de Jesuïtes Educació.

 

A partir dels correus que reben i les entrevistes personals que fan, un petit grup d'investigadors treballa amb màxima confidencialitat amb víctimes i presumptes assetjadors. Asseguren que els casos confirmats es denunciaran als tribunals.

"És complicat, estàs vivint situacions en les entrevistes dures, humanes, que fan mal, que no et deixen indiferent. Però també hi ha la sensació que estàs fent bé. És clarament una demanda de perdó social. I, per tant, arribarem al final: tolerància zero."

Les famílies que ara porten els fills als jesuïtes ho valoren de manera molt positiva i la comunitat educativa hi dona ple suport.

 

 

A més, ja fa temps que treballen amb la Fundació Vicki Bernadet per a la prevenció d'abusos a menors, amb mesures com ara fer aules i sales de reunions totalment transparents. Asseguren no tenir cap cas d'abús en els últims 20 anys i volen tancar la carpeta del passat i mirar al futur. Però, tot i així, deixen oberta l'adreça de correu d'atenció a les víctimes: escoltar@fje.edu

 

 

Montserrat obre una bústia

L'abadia de Montserrat també ha fet pública una adreça de correu electrònic per denunciar abusos: transparencia.montserrat@gmail.com. 

El 21 de gener, després de la polèmica denúncia d'un cas d'abusos als escoltes de Montserrat, l'abat va expressar la voluntat de màxima transparència. Per això, segons un comunicat dels monjos, a part de l'adreça d'e-mail, s'ha constituït una comissió independent encarregada d'estudiar possibles casos d'abusos sexuals a menors que afectin la seva comunitat. La formen un membre del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, un metge -el doctor Xavier Pomés, exconseller d'Interior-, una psicòloga i el pare portaveu de la comunitat, que tindrà veu però no vot a l'hora d'emetre resolucions.

 

 

Notícia relacionada: "L'Església catòlica espanyola admet el seu "silenci còmplice" amb la pederàstia"

ARXIVAT A:
Pederàstia MenorsEsglésiaAgressió sexual
Anar al contingut