Dos germans exalumnes dels Jesuïtes de Sarrià denuncien abusos quan eren menors

Asseguren que un dels religiosos, avui retirat, va ser apartat de la docència arran de queixes, però l'escola ho nega

RedaccióActualitzat

Dos germans exalumnes dels Jesuïtes de Sarrià de Barcelona han denunciat abusos per part de dos religiosos d'aquesta escola quan eren menors d'edat. Jordi i Oriol de la Mata tenien entre 11 i 14 anys quan els jesuïtes Pere Sala i Lluís Tó haurien abusat d'ells i d'altres nens.

Amb aquests dos nous casos, que explica El Periódico, ja hi ha quatre denúncies conegudes contra religiosos de centres dels jesuïtes.

Al desembre ja van anunciar que investigarien possibles casos d'abusos durant als anys seixanta, i van admetre que havien gestionat malament alguns casos.

També van posar en marxa una adreça de correu electrònic per rebre denúncies, que va tenir efecte.

Ara, en saber aquesta nova denúncia, els jesuïtes han assegurat que és la primera que han rebut contra el pare Sala.

 

Enric Masllorens, director general de Jesuïtes Educació

 

Els germans De la Mata, en canvi, asseguren que el Col·legi Sant Ignasi ja havia rebut queixes contra Sala i que l'havien apartat de la docència.

Els abusos haurien passat la primera meitat dels anys vuitanta. En l'actualitat, Pere Sala, que té més de 90 anys, viu a la residència de Sant Ignasi.

Lluís Tó ja és mort. El 1992 va ser condemnat per abusar sexualment d'una nena i va ser enviat a Bolívia.

Jordi de la Mata explica que Tó li feia tocaments i que quan ho va explicar a un docent i a un vigilant de l'escola un se'l va treure de sobre i l'altre li va clavar una bufetada.

Els abusos per part de Pere Sala haurien estat més continuats i haurien arribat més enllà. De la Mata explica que va fer que el masturbés i que el va arribar a penetrar quan tenia 12 anys.

Arran dels abusos, la Teresa, mare del Jordi, explica que el nen es va començar a orinar al llit i va baixar en el rendiment acadèmic, fet que el pare Sala, que era amic dels seus pares, hauria aprofitat per acostar-se més al nen, per ajudar-lo, deia.

 

El Col·legi Sant Ignasi, dels Jesuïtes, al barri de Sarrià de Barcelona

 

S'hauria endut els dos germans --per separat-- d'acampada, amb el permís dels pares, que confiaven plenament en ell. També a l'escola, a la qual van portar els seus fills fent un sacrifici econòmic, ha explicat la Teresa, a El Periódico.

Els abusos haurien acabat per força l'any 84, perquè la família De la Mata va emigrar a Mèxic, però haurien continuat afectant els dos germans, que, juntament amb la seva mare, acusen Pere Sala d'haver trencat la seva família i les seves vides.

Els Jesuïtes anuncien "totes les mesures que calguin"

En un comunicat, els Jesuïtes expressen "consternació i dolor per qualsevol tipus d'abusos" en els seus centres. La Companyia de Jesús assegura que aquesta ha estat "la primera vegada" que han tingut constància "d'alguna acusació semblant referida a Pere Sala" i que ja s'han posat en contacte amb els dos germans De la Mata per transmetre'ls "la seva acollida, el seu suport i el desig de buscar la veritat i la justícia".

"Juntament amb la voluntat d'aclarir aquest cas i prendre totes les mesures que calguin, el comunicat reitera la petició de perdó, que en altres ocasions ja hem expressat, pel dany irreparable causat per algun dels nostres companys a aquells a qui havien de cuidar i protegir."

Els Jesuïtes també apunten que s'ha incoat un procediment canònic per investigar el cas de Sala.
ARXIVAT A:
Agressió sexualEsglésiaPederàstia Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut