Trump, aquest desembre, durant un míting a l'estat d'Iowa (Reuters/Scott Morgan)

Trump tampoc es podrà presentar a les primàries a Maine, segon estat que li prohibeix

L'equip de l'expresident ja ha anunciat que recorrerà la decisió al Tribunal Suprem dels Estats Units

Donald Trump tampoc no podrà presentar-se, almenys ara per ara, a les eleccions primàries del Partit Republicà a l'estat de Maine, el segon que li prohibeix fer-ho per l'assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021.

Si a Colorado la decisió la va prendre el Tribunal Suprem estatal, a Maine qui ha desqualificat l'expresident han estat les autoritats electorals.

En tots dos casos, això sí, la suspensió electoral es fa invocant la catorzena esmena de la Constitució, que estableix que no podran aspirar a cap càrrec públic aquells que hagin participat "en insurrecció o rebel·lió".

"La Constitució dels Estats Units no tolera un assalt als fonaments del nostre govern", argumenta Shenna Bellows, secretària d'Estat de Maine, del Partit Demòcrata, en una sentència de 34 pàgines. 

"No arribo a aquesta conclusió a la lleugera. Soc conscient que cap secretari d'Estat ha privat mai a un candidat presidencial de l'accés a les urnes basant-se en la secció tres de la catorzena esmena. No obstant això, també soc conscient que cap candidat presidencial ha participat mai abans en una insurrecció", diu també el text signat per Bellows, encarregada, també, de supervisar el procés electoral a Maine.

L'equip legal de Trump ja ha anunciat que, igual que a Colorado, recorrerà al Tribunal Suprem dels Estats Units aquesta decisió, que ha qualificat d'"atrocitat". 

La sentència que inhabilita Trump com a aspirant a candidat a Maine és la resposta a la denúncia presentada per tres antics senadors d'aquest estat, dos dels quals són republicans com ell.

Bellow l'ha suspesa temporalment fins que el Tribunal Suprem estatal de Maine es pronunciï.

A Califòrnia, en canvi, la secretària d'Estat, Shirley Weber, ha decidit incloure Trump a la llista de candidats de les primàries, amb l'argument que correspon als tribunals resoldre aquesta qüestió.

La decisió final sobre si Trump pot o no presentar-se a les primàries republicanes correspondrà al Suprem dels Estats Units, de majoria conservadora, que de moment ja té dues inhabilitacions de Trump sobre la taula. 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units
Anar al contingut