L'operació policial ha permès recuperar 71 peces arqueològiques (Policia Nacional)

Troben en una galeria d'art de Barcelona 71 peces arqueològiques espoliades

La Policia Nacional ha detingut 6 persones a Barcelona i Granada que integraven un grup que falsificava documentació per poder vendre peces espoliades en el mercat legal

Sis persones han estat detingudes a Granada i Barcelona, acusades de delictes contra el patrimoni, blanqueig de capital i pertinença a organització criminal.

En la mateixa operació s'han recuperat fins a 71 peces pertanyents a les èpoques visigoda, nassarita, califal i renaixentista.

Hi ha capitells de les èpoques nassarita i califal; bases, columnes, arcs de guixeria i bigues islàmiques; una estela funerària àrab; i diverses escultures i quatre fermalls de cinturó visigots, entre altres.

Entre les peces recuperades hi ha capitells de l'època nassarita i califal (Policia Nacional)

Els capitells califals, de marbre, que presenten talles de gran qualitat, datarien dels segles X o XI, i podrien procedir de tallers de l'òrbita de Medina Azahara.

Una altra peça destacada és un capitell nassarita, també de marbre, que formaria part d'un palau. 

Les peces recuperades tenen un valor conjunt d'uns 403.000 euros, segons la nota informativa emesa aquest divendres per la Direcció General de la Policia. 

La peça més valuosa, valorada en uns 80.000 euros, és un fragment d'una franja decorativa de la part superior d'un mur, treballada de manera minuciosa, sorgida a Granada abans del període nassarita, segurament en el segle XIV.


Un galerista detingut a Barcelona

El detingut a Catalunya és el propietari d'una galeria d'art especialitzada en arqueologia. Els altres cinc detinguts residien a Granada, on es dedicaven a localitzar peces robades i a falsificar-ne documentació per poder-les vendre en el mercat legal, que proporciona més beneficis.

Treballaven amb quatre persones més, de nacionalitat brasilera, que no han pogut ser detingudes perquè són a l'estranger. D'aquestes nou persones, vuit són de la mateixa família.

La policia ha detingut 6 persones, una d'elles a Barcelona (Policia Nacional)

La feina de captació de les peces espoliades la feien tres persones que són germans i regenten un negoci d'antiguitats a Granada.

Aleshores creaven documentació falsa per donar una procedència legítima a les peces que permetés vendre-les legalment.

S'explicava, per exemple, que procedien d'una col·lecció familiar heretada pel suposat venedor, que tenia un avantpassat que al segle XIX era restaurador de l'Alhambra. Tot plegat, per esquivar la llei de patrimoni històric, que des del 1985 no permet ser propietari d'objectes arqueològics.

Una de les persones encarregada de formalitzar aquestes suposades operacions de compravenda mitjançant documents falsos era filla i neboda, alhora, dels responsables de la botiga andalusa.

A partir d'aquí, valent-se de testaferros que signaven els contractes de compravenda, passaven pel notari i enviaven les peces a una galeria especialitzada de Barcelona, de vegades com a empresa i de vegades com a particulars. 


Més de dos anys d'investigació

L'actuació policial que ha permès fer les detencions i recuperar les 71 peces arqueològiques va començar fa més de dos anys, el novembre de 2021, quan agents de la Brigada de Patrimoni Històric, de la Policia Nacional, van detectar un capitell d'estil califal a la fira Feriarte que va cridar-los l'atenció, perquè feia poc que havien aparegut en el mercat peces semblants de procedència il·lícita.

La investigació que van obrir va permetre detectar irregularitats a la factura de la peça en qüestió i d'altres dos que s'havien venut conjuntament al negoci d'antiguitats de Granada.

Les peces eren localitzades a Granada i, moltes, venudes a Barcelona (Policia Nacional)

I, més endavant, que diverses notaries de la ciutat havien aixecat actes notarials semblants, amb documents que informaven de la suposada procedència de les peces, però que no podien acreditar-la.

Documents que van conduir la policia fins a peces que ja estaven en poder de particulars a Granada, Madrid, València i, sobretot, Barcelona, on el responsable de la galeria especialitzada en arqueologia les posava a la venda.

Assessorada pel Ministeri de Cultura, la policia ha remès les peces a tres museus: l'Arqueològic Nacional de Madrid, l'Arqueològic de Granada i el de la Prehistòria de València.

ARXIVAT A:
PolicialPatrimoni
Anar al contingut