Barcelona

Tres sindicats convoquen vaga a les escoles públiques el 13 de novembre

Vaga a les escoles públiques el 13 de novembre contra el projecte de llei d'educació de Catalunya. L'han convocada els sindicats de mestres USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i GGT, ja que consideren que la nova norma convertirà els centres privats en l'eix vertebrador del sistema educatiu. Comissions Obreres i la UGT també consideren necessàries les mobilitzacions, però abans de sumar-s'hi han decidit consultar els mestres. Els estudiants ja han anunciat que també faran vaga.

Actualitzat
Els sindicats USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i GGT, que representen el 70% dels professors catalans, han convocat una vaga per al dia 13 de novembre en contra de la llei d'educació de Catalunya (LEC), aprovada per l'executiu de José Montilla el juliol passat i actualment en tràmit parlamentari. En un document conjunt, els sindicats asseguren que la LEC "no aporta cap millora al nostre sistema educatiu" i col·loca la xarxa pública d'ensenyament en "condicions de subsidiarietat", a més d'empitjorar les condicions de treball del professorat.

També consideren que el text que ha de debatre el Parlament destina més diners públics als centres d'ensenyament privats "sense cap obligació ni cap mecanisme per evitar la distribució desequilibrada de l'alumnat", en relació amb els immigrants, i afirmen que, a partir d'aquesta llei, "la xarxa de centres privats passa a ser l'eix vertebrador del sistema educatiu".

Rosa Cañadell, representant d'USTE-STEs, ha assegurat que aquest canvi de model educatiu "és molt greu en educació", perquè pot afectar la igualtat d'oportunitats entre els alumnes.
"El que més molesta al professorat -ha indicat- és que el text no aborda els problemes de massificació, material, formació i altres aspectes" que viuen els mestres el dia a dia i, en canvi, consolida la xarxa privada de centres concertats.

CCOO i UGT no descarten sumar-se a la convocatòria

Els altres sindicats del sector, CCOO i UGT, no han descartat sumar-se a l'aturada, però faran una consulta prèvia als centres educatius sobre la LEC i el seu contingut, a més de recollir firmes de suport per a les propostes de millora de la mateixa elaborades per les diverses entitats de la comunitat educativa.

Aquests dos sindicats afirmen que el projecte de llei aprovat per l'executiu català "no avança en la configuració d'un model propi per a Catalunya, orientat a l'equitat i que respongui de manera efectiva als problemes reals de l'educació" i reivindiquen que els professionals de l'educació vegin reflectides a la llei les seves "legítimes aspiracions de millora" i, en aquest sentit, reclamen la negociació d'un Estatut de la funció docent. Els resultats de la seva enquesta els faran públics el 22 d'octubre.

Suport dels estudiants

També ha expressat el seu rebuig a la llei el Sindicat d'Estudiants, que informa que ha decidit sumar-se a la vaga de professors del 13 de novembre a Catalunya convocada per USTEC-STEs, CGT i ASPEPC, en "defensa de l'educació pública", per la qual reclama la retirada "immediata" del text i del Pla de Bolonya.
Anar al contingut