Imatges d'arxiu de 'IES Joanot Martorell, a principi de curs
Imatges d'arxiu de l'IES Joanot Martorell, a principi de curs (ACN/Norma Vidal)

Totes les classes de batxillerat i FP seran presencials a partir de dilluns

El Procicat accepta la petició d'Educació, després de gairebé mig any amb un sistema híbrid en la formació postobligatòria

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Els alumnes de batxillerat i formació professional tornen dilluns a les aules amb classes plenament presencials, després de gairebé mig any amb un sistema híbrid.

El Procicat ha acceptat aquest dijous la petició del Departament d'Educació de recuperar l'ensenyament presencial per a aquests estudiants de cicles postobligatoris.

Actualment hi ha 350.000 estudiants a Catalunya que fan algun tipus d'ensenyament postobligatori, previ a la universitat.

La petició s'ha fet pensant especialment en aquells que han de fer la selectivitat o que fan estudis amb un vessant més pràctic i necessiten accedir a tallers o laboratoris.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha assegurat que si les dades de crítics als hospitals haguessin estat millors, el canvi ja s'hauria fet en tornar de Setmana Santa.

Les UCI encara estan sobre el llindar dels 500 pacients, però ja hi ha una "estabilització en els ingressos", com ha explicat avui la consellera d'Educació, Alba Vergés, un factor que ha permès flexibilitzar algunes mesures. 

A més de recuperar la plena presencialitat en batxillerat i cicles formatius, el Procicat també ha aprovat altres mesures, com l'obertura del perímetre comarcal i la circulació lliure per tot Catalunya (sense grups bombolla), l'obertura de la restauració als centres comercials, l'ampliació en l'aforament en activitats esportives i actes religiosos o l'obertura d'espais infantils lúdics.dd

El Departament d'Educació fa mesos que treballa en una reforma del batxillerat per fer-lo més competencial, un nou model que xoca amb una selectivitat encara molt memorística que, segons Josep Bargalló, no es pot mantenir gaire temps més.

"No aguantarem massa més amb les actuals proves d'accés a la universitat. No té res a veure amb el que és l'educació avui, amb el treball per competències, amb el treball d'habilitats."

Sistema híbrid des de l'octubre

A finals d'octubre, el Departament d'Educació va donar instruccions als centres educatius per reduir la presencialitat al batxillerat, la formació professional i els estudis de règim especial (d'idiomes, d'adults, arts, música, etc.), però va mantenir la plena presencialitat per a l'alumnat d'educació infantil, primària i secundària.

Una mesura prevista, d'entrada, per al primer trimestre de curs, però que no s'ha pogut aixecar fins ara.

Motors de cotxes en un taller d'un centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell
Taller d'un centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell (ACN/Gemma Sánchez)

L'oferta d'ensenyaments postobligatoris s'ampliarà el curs vinent amb més places de batxillerat i dos nous centres públics específics de formació professional, tal com ha explicat el conseller d'Educació.

Els estudiants poden trobar tota l'oferta formativa disponible en el nou portal de triaeducativa d'Ensenyament.

En les últimes setmanes hi ha hagut un repunt de contagis en escoles i instituts. Actualment, gairebé un 15% dels centres educatius de Catalunya tenen algun grup confinat.

 

ARXIVAT A:
Educació Covid-19Coronavirus Catalunya
Anar al contingut