Procicat: mobilitat per tot Catalunya i comerç sense límits de superfície

S'aixeca el límit de nombre de bombolles en les reunions socials, que encara són de 6 persones màxim. Podran obrir els bars i restaurants dels centres comercials, tancats des de fa mesos

Juli Rodés AlmerActualitzat

Mobilitat lliure per tot Catalunya a partir de dilluns que ve, 26 d'abril, sense cap limitació territorial ni obligació de desplaçar-se només amb la bombolla de convivència. Així ho ha aprovat el Procicat aquest dijous i ho acaba d'anunciar en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés.

Es confirma, per tant, que el pla de desescalada que el govern va avançar que preparava per a partir del 26 d'abril –si la situació de la pandèmia ho permetia– incorpora aquest esperat desconfinament comarcal que s'havia recuperat després de la Setmana Santa i que s'havia prorrogat set dies perquè el govern considerava que calia una setmana per "estabilitzar" la pandèmia i "doblegar la corba".

Un altre canvi important afecta la restauració: podran obrir els bars i restaurants dels centres comercials, tancats des de fa mesos.

En l'àmbit del comerç, se suprimeixen les limitacions de superfície, però es manté l'aforament del 30%.


Reunions socials sense límit de bombolles

El govern ha confirmat, a més, que desapareix el límit pel que fa al nombre de bombolles a l'hora de fer reunions socials, que han de continuar sent de 6 persones com a màxim.

Per detallar les noves restriccions han comparegut Alba Vergés, consellera de Salut en funcions; Marc Ramentol, secretari general de Salut; Miquel Sàmper, conseller d'Interior en funcions; Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil, i Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos d'Esquadra.


Reduir la interacció social

Vergés ha obert la seva intervenció remarcant que "la pandèmia està en una situació estable", però que les UCIs encara estan sobre el llindar dels 500 pacients.

Això fa possible, ha afegit, adoptar "mesures de flexibilització amb molta precaució".

Després de donar detalls de totes aquestes noves mesures, Vergés ha volgut recordar que "l'epidèmia no s'ha acabat" i ha fet una crida a "extremar les precaucions" i "reduir les interaccions socials i reduir els riscos de les interaccions socials".

Referint-se a l'aixecament del topall de bombolles en les reunions socials, Sàmper ha remarcat que això "no vol dir que necessàriament haguem de fer reunions amb quatre bombolles".

Ha recordat que "la interacció és el que genera el contagi" i ha demanat "reduir les interaccions que no siguin necessàries".

D'altra banda, ha volgut agrair el "grau de compliment exemplar" de les mesures per part de la ciutadania, a la qual ha demanat que "tinguem encara un punt de paciència d'un o dos mesos" durant els quals "seguir en aquesta línia ens permetrà doblegar el virus".


El debat sobre les mascaretes, "prematur"

En aquest mateix sentit, Sàmper també ha demanat que "posem com forma pràcticament de vida" les mesures estructurals per combatre el virus: distància, mans, mascareta i ventilació.

Sàmper ha parlat d'un "nou paradigma" basat en la resiliència entesa com la capacitat de conviure amb el virus, a partir d'una "corresponsabilitat bidireccional" dels poders públics i la ciutadania.

"Hem d'aprendre a conviure" amb el virus, ha afegit Sàmper, i ha lamentat que "no ajuda" a conscienciar sobre la necessitat de mantenir les mesures bàsiques l'arribada de "notícies que diuen que la mascareta aviat no serà obligatòria". "Això", ha afegit, "ens ho dirà Salut quan tinguem un índex de vacunació prou elevat".

Preguntat sobre aquesta qüestió, Ramentol ha expressat el seu "màxim respecte" per les últimes recomanacions de l'ECDC, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, però ha valorat que és "excessivament prematur" abordar aquest debat amb el 13% de la població vacunada.


Una setmana de vigència

Vergés també ha informat que, ara per ara, la vigència de les mesures serà de set dies; és a dir, des de la mitjanit del dilluns 26 d'abril fins a la mitjanit del dilluns 3 de maig


Situació d'estancament

Dos dels principals indicadors epidemiològics han millorat lleugerament des del cap de setmana i aquest dimecres, a més, l'Rt s'ha tornat a situar per sota de l'1, el llindar a partir del qual aquest índex mostra un augment dels contagis.

També es manté l'estabilitat en la pressió assistencial, que fa setmanes que està situada en una mena d'altiplà. Amb tot, les xifres encara són altes, sobretot a les unitats de cures intensives, que estan notant la pressió més que els hospitals en general, a causa de la variant britànica, més contagiosa, que ha fet créixer el nombre de contagiats que necessiten ingrés a l'UCI.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut