Torrent comença les consultes i activa el compte enrere per a les eleccions del 14F

El president Torrent i el cap de l'oposició, Carlos Carrizosa, han mantingut la primera conversa dins la roda de contactes prevista per engegar el rellotge electoral

RedaccióActualitzat

Queden 135 dies per al 14 de febrer, la data que ara per ara sembla l'escollida per a unes noves eleccions al Parlament de Catalunya. Després de la inhabilitació com a president de Quim Torra, és el president del Parlament, Roger Torrent, qui ha de posar en marxa el calendari electoral. Aquest divendres ha donat el primer pas amb l'inici de la ronda de consultes.

Torrent ha trucat al cap de l'oposició, Carlos Carrizosa, del partit més votat el 2017, Ciutadans. Els dos han mantingut la primera conversa dins la roda de contactes prevista per engegar el rellotge electoral. Carrizosa ha manifestat estar d'acord amb el calendari que proposa Torrent i que marca les eleccions el 14 de febrer. Esvaeix així una de les incògnites que hi havia: si el líder de Cs es presentaria com a candidat. No ho farà, però sí que demana que quan acabi formalment el termini de 10 dies de converses, Torrent faci una acta certificant que no hi ha cap candidat i això es visualitzi amb un ple al Parlament. Una formalitat que no alteraria el calendari previst per Torrent de situar les eleccions el 14 de febrer.

 Aquesta formalitat no alteraria el calendari previst per Torrent de situar les eleccions el 14 de febrer.

El camí a les eleccions

Aquests deu dies, descomptant caps de setmana, acaben el 15 d'octubre. La ronda continuarà amb JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP, CUP i PPC, per ordre de representació.

Si després d'aquestes consultes, Torrent constata que hi ha un diputat que pot ser candidat, perquè té possibilitats reals de ser investit, ha de fer la proposta i convocar el ple d'investidura. En cas contrari, si no detecta que hi hagi cap candidat amb condicions reals per ser investit, materialitzarà un "acte equivalent" a la investidura fallida per tal d'evitar entrar en un període de bloqueig institucional. Això es podria fer mitjançant una resolució raonada del president, que s'hauria de publicar al BOPC.

L'endemà de la publicació d'aquesta resolució començaria el còmput dels dos mesos previstos per investir un nou president abans de la dissolució automàtica del Parlament, que derivaria en una convocatòria d'eleccions.

És amb tots aquests càlculs, si no hi ha candidat a la presidència amb "expectatives reals" de ser investit, que Torrent ha situat les eleccions el 14 de febrer, per evitar que siguin entre setmana, ja que el termini formalment acabaria el 10 de febrer.

L'anunci d'eleccions el 14 de febrer ha sorprès als socis de Junts per Catalunya, que han criticat la falta de comunicació entre Parlament i govern.

ARXIVAT A:
Procés catalàRoger Torrent
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut