Torra, pendent del Parlament per saber si continuarà sent diputat

Acaba el termini que ha donat la Junta Electoral perquè el Parlament designi qui hauria de substituir el president Quim Torra com a diputat

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns és el dia clau per saber si el president Quim Torra continua mantenint la seva acta de diputat al Parlament. Al migdia s'acaba el termini que ha donat la Junta Electoral perquè la cambra designi qui l'hauria de substituir. La majoria independentista ha de decidit si continua considerant Torra diputat de ple dret.

Per prendre la decisió hi ha hagut contactes discrets durant el cap de setmana entre Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP.

L'hora clau és les 15.00, quan ha de començar el ple del Parlament. Al matí s'ha posat en marxa tota la maquinària administrativa i política. Hi ha convocada una reunió de la mesa i els lletrats de la cambra han de ratificar si la Junta Electoral pot o no pot donar ordres executives al Parlament.

Una de les figures clau és Xavier Muro, secretari general del Parlament, conegut per la seva negativa a tramitar la llei del referèndum el 2017, tal com va explicar al judici del procés. Muro ja era secretari general del Parlament quan la majoria de membres de l'anterior mesa van acabar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ara fa dos anys i tres mesos, per desobediència. Sobre el secretari general recau l'ordre administrativa de la Junta Electoral de designar un substitut de Quim Torra com a diputat.

 

Si es retira l'escó, serà un acte administratiu, però la resposta política dependrà dels partits, i encara no hi ha acord. Esquerra defensa Torra com a president i el seu dret a seguir sent diputat. Però, per fer-ho, aposta per fórmules que no posin en risc ni el govern, ni el Parlament ni les votacions que s'hi facin.

D'entrada, Esquerra no vol fer perillar els pressupostos, que el govern acaba de pactar amb els comuns. Junts per Catalunya, però, manté que la inhabilitació de Torra no pot ser admesa perquè només el Parlament té aquesta facultat i reivindiquen el que fins ara havien acordat amb Esquerra i la CUP.

Si aquest dilluns l'ordre de la JEC no s'executa, PP i Ciutadans ja han advertit que es querellaran contra Torra per usurpació si no deixa de fer de diputat i contra Torrent per desobediència. El president del Parlament ha convocat una reunió de la mesa per a aquest dilluns a les 12.00.

 

Què en diuen els experts?

Els mateixos juristes admeten que és un tema molt complex perquè s'hi barregen consideracions polítiques. De fet, el Parlament encara no ha convocat la comissió de l'estatut del diputat, que és la que ha de valorar si es donen les condicions d'una incompatibilitat sobrevinguda per la decisió de la JEC.

Segons explica Josep Maria Aguirre, professor de Dret Administratiu de la Universitat de Girona, l'opció més senzilla seria donar compliment a l'acord administratiu, però això xocaria amb el reglament del Parlament. La segona seria reunir la comissió de l'estatut dels diputats i decidir. La tercera opció seria desobeir la JEC.


La decisió de la Junta Electoral

El Parlament s'ha de pronunciar aquest dilluns després que el ple s'ajornés dues vegades la setmana passada per l'emergència pel temporal Gloria.

Dijous, el Tribunal Suprem va tombar per segon cop unes mesures cautelars que haurien frenat l'acord de la JEC de retirar l'escó a Torra. Una decisió que s'interpreta com un aval del Suprem a la Junta Electoral, tot i que la sentència judicial encara no és ferma (Torra ha estat condemnat a un any i mig d'inhabilitació pel TSCJ per la pancarta dels presos, però la sentència encara es pot recórrer).

 

El mateix dijous, la Junta Electoral va donar el termini de 48 hores al Parlament perquè designés un substitut. Fins ara, tant els lletrats com la mesa i els partits independentistes havien rebutjat l'ordre la Junta Electoral, que no és un tribunal sinó un òrgan administratiu. Ara, però, s'interpreta que no retirar l'escó al president de la Generalitat pot comportar una imputació per desobediència al president del Parlament.


President fins a la decisió del Suprem

La retirada de l'escó de Torra no afectaria la seva condició de president de la Generalitat. La Junta Electoral i els lletrats del Parlament coincideixen que només la cambra pot retirar-li el càrrec.

ARXIVAT A:
Quim TorraParlament de CatalunyaProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut