El Suprem manté, de moment, la inhabilitació de Torra: dona la raó a la JEC

L'alt tribunal avala per unanimitat deixar el president sense escó de diputat

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha acordat mantenir la inhabilitació com a diputat del president de la Generalitat, Quim Torra. I ho ha fet en contra del criteri de la Fiscalia, que volia que la inhabilitació quedés en suspens.

El Suprem ha rebutjat per unanimitat la mesura cautelar presentada per la defensa del president, que havia demanat que la inhabilitació que va decidir la Junta Electoral no s'apliqués, a l'espera que es resolgui el fons de la qüestió: qui té la raó, si la JEC o Torra?

El Suprem no veu urgència per prendre la decisió. Més aviat hi veuria, per part de Torra, altres interessos: el d'aconseguir la suspensió de la seva inhabilitació amb la mesura cautelar i, a partir de llavors, anar dilatant el camí del recurs al Suprem, amb altres al·legacions, fins a acabar la legislatura.

La resolució també deixa veure un aval a la decisió de la JEC, encara que no sigui el moment de pronunciar-se. El Suprem té en compte la sentència del TSJ, que encara que no sigui ferma el condemna per desobediència i, sobre la base d'això, diu que se li pot aplicar l'article de la llei electoral que el fa inelegible; l'esgrimit per la Junta Electoral.

L'alt tribunal no entra a valorar si Torra pot continuar exercint de president de la Generalitat com avalen els lletrats de la cambra. Sigui com sigui, ara, la pilota torna a ser a la teulada del Parlament.

 

Torra: "No hi ha cap canvi"

Quim Torra, en una compareixença des de Girona, on ha anat a veure els efectes del temporal Gloria, ja ha assegurat que no canvia res.

"No hi ha cap canvi respecte al 3 de gener i la decisió del Parlament de l'endemà. Soc diputat i president perquè així ho va decidir la ciutadania i després la cambra catalana. Recordo que la mesa va ratificar la decisió de no acceptar la meva inhabilitació. No ens farem enrere."

 

 

La Junta Electoral dona 48 hores al Parlament

Hores després de la decisió del Suprem, la Junta Electoral Provincial ha donat un termini de 48 hores al Parlament perquè designi el substitut de Torra.

En una resolució d'aquest dijous, la Junta Electoral acorda que l'acta deixada per Carles Puigdemont en ser designat eurodiputat passa a Ferran Mascarell, el següent a la llista de JxCat per Barcelona.

D'aquesta manera, l'exconseller de Cultura no ocuparà el lloc de Torra al Parlament, tal com havia establert la Junta Electoral Provincial el 10 de gener.

 

Ferran Mascarell, durant un acte de JxCat la tardor de 2017
Ferran Mascarell, durant un acte de JxCat la tardor de 2017 (ACN / Nazaret Romero)

 

La renúncia de Puigdemont va ser el 7 de gener, abans de la decisió de la JEP, tot i que l'escrit del secretari del Parlament no va arribar a la Junta Electoral fins aquest dimecres, dia 22.

En ser cronològicament abans, la JEP estableix que Mascarell és qui ocuparà l'escó de Puigdemont i demana al secretari de la cambra que comuniqui en el termini de dos dies qui agafa el relleu de Torra.

A partir de la candidatura de JxCat, l'acta de diputat passaria a mans de Maria Senserrich, següent membre de la llista.

 

Segona vegada que el Suprem s'alinea amb la JEC

Aquesta és la segona vegada que el Suprem dona suport a la decisió de la Junta Electoral Central d'inhabilitar-lo. La primera va ser el dia 10 de gener, sense escoltar les parts, perquè la defensa del president va demanar una suspensió de l'acord de la JEC cautelaríssima, immediata, en 48 hores.

Ara, el Suprem sí que ha escoltat les parts. La Fiscalia, en el seu informe, considerava "assumibles" les mesures cautelars presentades per la defensa de Quim Torra.

La Fiscalia no és l'única veu que s'havia manifestat contrària a la decisió de la JEC d'inhabilitar Torra per la via administrativa. Els lletrats del Parlament van assegurar que la Junta Electoral no era competent per prendre aquesta decisió. Entre altres coses, argumentaven que les competències de la Junta Electoral se circumscriuen als processos electorals en actiu.

La decisió de la JEC es remunta al 3 de gener: va decidir per 7 vots a favor i 6 en contra inhabilitar Torra i, fins i tot, va arribar a nomenar Ferran Mascarell en lloc seu com a diputat.

Malgrat la decisió de la Junta Electoral, el president Torra no va perdre la seva condició de diputat. El Parlament va votar per mantenir l'escó del president.

El president Torra també està pendent de la resolució del seu recurs a la sentència per desobediència que el condemna a un any i mig d'inhabilitació.

Ara, amb el rebuig de les mesures cautelars sol·licitades per la defensa de Torra, el Suprem tanca la polèmica que va obrir l'oposició respecte a la presència i el vot de Torra en el ple que s'havia de celebrar aquest dimarts i que s'ha ajornat dos cops pels efectes del temporal Gloria.

Consulta aquí el text íntegre de la resolució del Suprem.
ARXIVAT A:
Quim TorraTribunal Suprem Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut