Acord pels pressupostos de 2020, amb 400 milions més en inversió pública

Govern i comuns presenten un acord que recupera la inversió pública i eleva la despesa en salut i educació 

Pilar AbrilActualitzat

Les negociacions entre el Govern i els comuns pels pressupotos de la Generalitat s'han tancat finalment amb un acord que augmenta la despesa no financera de la Generalitat  (sense comptar els interessos que es paguen pel deute) en 3.070 milions d'euros respecte els comptes de 2017, els últims que es van aprovar i que s'han anat prorrogant fins ara.

Una de les novetats d'aquest acord, segons ha pogut saber TV3, és que es recupera la inversió pública, pràcticament estancada durant els últims anys. Concretament, s'hi destinaran 401 milions d'euros més, un 25%, fins arribar gairebé als 2.000 milions d'euros.

 

Aquest augment permetrà afrontar noves inversions en el cicle de l'aigua, millorar equipaments escolars i anar retirant els mòduls dels centres. Durant els últims anys la major part d'aquesta partida s'havia destinat a pagar obres ja executades i finançades amb diferents mètodes de pagament diferit en el temps.

 

Salut i educació, les prioritats

El finançament del sistema públic de salut s'elevarà en 908 milions d'euros per poder augmentar la plantilla en més de 8.000 professionals i, al mateix temps, reduir les llistes d'espera. Pel que fa a l'educació, 70 milions d'euros addicionals permetran recuperar el finançament de les escoles bressol.

També augmenta la dotació per a beques menjador a primària, amb 15 milions d'euros més, i es desplega l'escola inclusiva (54 milions). 

A més de les partides socials, el pacte entre Govern i Comuns també incorpora un augment de la dotació per cultura d'un 14%. D'aquesta manera s'arribaria als 298 milions d'euros, un 1,1% del total del pressupost. Una xifra encara allunyada, però, del 2% que reclama el sector.

 

L'acord sobre la distribució de la despesa s'afegeix al de la fiscalitat, que ja es va tancar abans de Nadal i que preveu apujar l'IRPF per a les rendes més altes i reduir-lo per als contribuents amb ingressos més baixos. També es va modificar a l'alça l'impost de successions, amb menys bonificacions pels fills en funció del valor de l'herència. En aquest àmbit també es van acordar noves mesures de fiscalitat verda així com l'augment de la taxa turística, l'impost sobre habitatges buits i les begudes ensucrades.

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat En comúERCJxCatInfraestructuresEducació Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut