Mesa del Parlament (ACN/Bernat Vilaró)

La mesa del Parlament manté Torra com a diputat amb el vot a favor del PSC

Pedro Sánchez reconeix Torra com a president i diu que s'hi reunirà "com més aviat millor": "Continua sent el president"

RedaccióActualitzat

La mesa del Parlament manté Torra com a diputat, amb l'aval del PSC. D'aquesta manera es rebutja retirar-li l'escó, com havia demanat Ciutadans després que la Junta Electoral Provincial declarés vacant el seu lloc a la cambra catalana per complir amb la inhabilitació per part de la JEC.

Aquest dilluns, l'informe dels lletrats del Parlament va avalar la continuïtat de Torra com a diputat i president.

L'òrgan rector de la cambra ha pres la decisió amb els vots de JxCat i ERC, que tenen majoria a la mesa, juntament amb el PSC-Units. Ciutadans ha estat l'únic grup -la resta no tenen dret a vot- que ha votat a favor de la seva petició.

La mesa també ha rebutjat la petició dels populars perquè el president de la cambra, Roger Torrent, iniciï consultes per escollir un nou cap del govern.

D'altra banda, la mesa també ha acordat presentar un recurs al Suprem contra la inhabilitació de Torra ordenada per la JEC. JxCat, ERC i PSC s'han mostrat a favor d'aquesta decisió, que ha rebut l'oposició de Cs.

Recordem que la JEC va decidir per 7 vots a favor i 6 en contra inhabilitar Torra després que fos condemnat per desobediència per no treure la pancarta amb el llaç groc del balcó del Palau de la Generalitat, sentència que no és ferma.

 

Sánchez diu que es reunirà amb Torra com més aviat millor: "Continua sent el president"

 

Pedro Sánchez durant la roda de premsa del Consell de Ministres (Reuters/Jon Nazca)

 

Pràcticament en el mateix moment que el Parlament ratificava Quim Torra, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també el reconeixia com a president de la Generalitat. Ha estat en la roda de premsa posterior a la primera reunió del seu Consell de Ministres, en què ha afegit que espera reunir-s'hi "com més aviat millor".

"No tinc cap problema de reunir-me amb el president de Catalunya, perquè continua sent el president de Catalunya."

I s'ha refermat quan un periodista li han preguntat per les reticències que havia mostrat a parlar amb Quim Torra: "A dia d'avui el president de la Generalitat és Torra, no?"

El president espanyol ha afegit que seran els seus equips els que decidiran quan i on es farà aquesta trobada i ha assegurat que compliran l'acord amb Esquerra, que preveu que la taula de diàleg es posi en marxa en els primers quinze dies del govern.

Sánchez ha explicat que Torra li ha demanat abans tenir una trobada entre tots dos i que "estem en això".

"Ressituar la qüestió catalana d'on no hauria d'haver sortit mai"

Pedro Sánchez ha defensat el diàleg i "tornar a la política una crisi política", i ha insistit que vol deixar enrere la via judicial.

Respecte a la possibilitat d'arribar a fer una consulta a Catalunya, tal com també preveu l'acord amb ERC, Sánchez ha assegurat que seria una bona notícia:

"Si es fa és perquè hi ha hagut un acord. Abans, hem de treballar en aquest acord. Tant de bo sigui així, perquè voldrà dir que s'ha resolt el conflicte a Catalunya."

I ha avisat l'oposició que no acceptarà "lliçons sobre constitucionalisme":

"Tot ho farem sota l'empara de la Constitució."

 

Torra convoca la taula de partits

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convocat per aquest divendres a les cinc de la tarda la taula de diàleg de partits catalans.

Aquesta trobada, al Palau de la Generalitat, serà la primera que se celebra després de l'acord d'investidura entre PSOE i ERC, que preveu una taula de negociació entre els governs català i espanyol.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha explicat a TV3 que ha rebut la convocatòria de Torra per aquest divendres. En una entrevista a "Els Matins", Iceta s'ha mostrat favorable que el president de la Generalitat conegui l'opinió dels partits contraris a la independència abans de reunir-se amb Sánchez:

"Si abans de veure's amb Sánchez vol veure amb la resta d'independentistes, evidentment pot fer-ho. Però aniria molt bé que el govern no només traslladés una opinió dels independentistes sinó la del conjunt de país."

 

 

La d'aquest divendres serà la tercera reunió d'aquest espai de diàleg, després de les del novembre de 2018 i la del febrer de 2019. Fins ara, a totes les trobades hi ha participat representants de JxCat, ERC, PSC i CatECP, que ja han confirmat la seva assistència divendres.

 

 

De la mateixa manera, Cs, PP i CUP, que no han assistit a cap trobada, tampoc aniran a la de divendres. La líder de Cs, Lorena Roldán, ha qualificat la taula de diàleg de "farsa del separatisme":

 

 

En roda de premsa, el portaveu del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha dit que els populars no se sumen a "parlar de fantasies de separatistes com són la repressió, l'autodeterminació i l'amnistia".

A més, Rodríguez ha afegit que se'ls fa difícil "anar a una reunió amb una persona que es diu president de la Generalitat i no ho és".

 

El popular Santi Rodríguez ha rebutjat participar en la taula de partits convocada pel president de la Generalitat (ACN / Carlota Puig)

 

Pel que fa a la CUP, la diputada Natàlia Sánchez ha criticat que "és una taula on no es pot parlar de tot" perquè no s'hi reconeix el dret a l'autodeterminació":

 

 

El govern preveia celebrar aquesta reunió a principis de desembre, però es va anar endarrerint per les negociacions de la investidura de Pedro Sánchez.

Aquesta convocatòria de la taula de partits és paral·lela a la que vol convocar Torra només amb partits i entitats independentistes de cara a fixar la posició del govern en la taula de negociació amb l'executiu espanyol.

La presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha confirmat l'assistència dels comuns a la taula, però ha demanat "no duplicar" taules de diàleg a Catalunya i sumar de la partits amb la de les entitats i forces socials. Segons Albiach, com més àmplia sigui la taula, "més duradors i amplis seran els acords" que en sorgeixin.

 

Jéssica Albiach ha demanat no "duplicar" taules de diàleg a Catalunya (ACN / Gerard Artigas)

 

Sobre el posicionament de l'ANC de participar a la taula catalana només si no hi participen els comuns, Albiach ha dit que la "preocupa" aquesta condició de l'Assemblea i ha avisat del risc que JxCat "compri el seu sectarisme":

"No és moment d'exclusions, creiem que és moment de sumar."

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraPedro SánchezParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut