El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple monogràfic sobre la monarquia
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple monogràfic sobre la monarquia

La Generalitat es personarà en la causa del 3% de corrupció de CDC

Els Serveis Jurídics del govern podran accedir així a tota la documentació del sumari i valorar si hi ha hagut dany patrimonial

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dimarts al director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, que la Generalitat es presenti en la causa del 3%, un cas de corrupció que afecta l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya, CDC, per poder accedir a la instrucció i al sumari. Els Serveis Jurídics del govern podran accedir així a tota la documentació i valorar si hi ha hagut dany patrimonial a la Generalitat pel presumpte desviament de diners de la institució al partit.

"Aquest primer pas de comparèixer és del tot necessari perquè els serveis jurídics de la Generalitat puguin fer una anàlisi del material incorporat a la causa", han explicat en un comunicat.

 

 

En la nota divulgada per la Presidència s'especifica que "si de l'anàlisi de les diligències practicades es desprèn que hi ha hagut un perjudici per a la Generalitat, es formularà escrit d'acusació".

 

El cas del 3%

El conegut com a "cas del 3%", sobre el presumpte finançament il·legal de CDC a canvi d'adjudicació d'obra pública, es va obrir el 2014 arran d'unes suposades pràctiques irregulars a l'Ajuntament de Torredembarra de l'aleshores alcalde convergent Daniel Massagué.

Va arribar a l'Audiència Nacional l'abril del 2018, després que es va inhibir el jutge del Vendrell que el portava, argumentant que la causa era molt complexa, pel gran nombre d'investigats que hi havia i perquè afectava altres demarcacions a banda de Tarragona.

Després de 5 anys d'investigacions, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va enviar, a finals de juliol, Convergència Democràtica (CDC) i el PDeCAT a judici pel cas del 3%. Així com els exgerents de CDC Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germà Gordó, i l'exresponsable jurídic de la formació Francesc Xavier Sánchez, i 28 persones físiques i 16 jurídiques més. Se'ls acusa del cobrament del 3% a canvi d'adjudicacions públiques a Catalunya, en una "estructura posada en marxa per finançar el partit il·legalment i de forma encoberta".
 

Fa una setmana, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va plantejar la necessitat que la Generalitat es personés en el cas del 3%, una idea que Torra ha decidit assumir després de consultar els serveis jurídics de l'executiu català. 

 

ARXIVAT A:
JudicialCorrupcióAudiència Nacional
Anar al contingut