Una imatge del globus xinès detectat a Montana, als Estats Units (Reuters/Chase Doak)

El Pentàgon detecta un altre possible "globus de vigilància xinès" a l'Amèrica Llatina

Creix la crisi diplomàtica entre els Estats Units i la Xina: Blinken cancel·la una visita a Pequín que el gegant asiàtic nega que s'hagués confirmat "mai"

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Els Estats Units han detectat un altre possible "globus de vigilància xinès" a Amèrica Llatina, segons ha informat aquest divendres el portaveu del Pentàgon, Patrick Ryder:

"Estem veient informació d'un globus que està sobrevolant l'Amèrica Llatina. Estem avaluant si és un altre globus de vigilància xinès"

Segons la cadena CNN, el Pentàgon ha assegurat que l'aparell detectat a l'Amèrica Llatina no sembla dirigir-se cap als Estats Units.

Tot i que no s'han donat més detalls d'on s'hauria localitzat l'aparell, el comunicat coincideix amb una notícia publicada al diari La Nación de Costa Rica, sobre un objecte volador blanc, que semblava un globus aerostàtic, que diversos testimonis haurien vist sobrevolant el país aquest dijous. 

La imatge de l'estrany objecte blanc al cel de Costa Rica havia provocat missatges a les xarxes socials d'usuaris que es preguntaven si es tractava d'un ovni, després de consultar experts, s'apuntava la hipòtesi que fos un globus meteorològic:


Crisi diplomàtica entre la Xina i els Estats Units

Aquest divendres, el ministeri de Defensa nord-americà ha denunciat que un globus espia xinès estava sobrevolant llocs militars estratègics dels Estats Units, en concret, a l'estat de Montana, on hi ha una base militar i un dipòsit de míssils nuclears. 

L'aparell, que hauria entrat als Estats Units des del Canadà, està sent vigilat de prop pel Comandament de la Defensa Aeroespacial dels Estats Units i el Canadà (Norad) des de fa dies i de moment s'ha decidit seguir-ne la trajectòria i no abatre'l, per evitar que les restes caiguin sobre la població civil.

Hores després, el govern xinès admetia que el dirigible era seu, però negava que fos un globus espia i assegurava que és un aparell civil utilitzat només per a investigacions, sobretot de fenòmens meteorològics.

Pequín ha assegurat que l'aparell ha canviat de trajectòria per causes "de força major", ha lamentat l'entrada "inesperada" del globus en l'espai aeri dels Estats Units i ha assegurat que la Xina "sempre respecta la sobirania i la integritat territorial de tots els països".

El Ministeri d'Exteriors xinès ha denunciat, a més, que s'havia "exagerat" la situació "per atacar i difamar la Xina".  

A les últimes hores, l'aparell s'ha dirigit cap a l'est dels Estats Units i estaria al centre del país, volant a uns 60.000 peus d'alçada (uns 18.288 metres), segons ha informat el Pentàgon.

Imatges del possible globus vist des de la ciutat de Billings, a Montana (Reuters/Leland Wells/LOCAL NEWS X/TMX)

La Xina nega la visita oficial prevista de Blinken

L'afer ha provocat una crisi diplomàtica entre tots dos països, només dos dies abans d'una visita oficial prevista per aquest diumenge del secretari d'Estat nord-americà, Antony Bliken, al gegant asiàtic, justament per mirar de rebaixar la tensió entre Washington i Pequín.

Blinken, que havia de ser el primer secretari d'estat a reunir-se amb el president xinès, Xi Jinping, en gairebé sis anys, ha posposat la visita aquest divendres, sense nova data.

El secretari d'Estat, Antony Blinken, ha suspès la visita a Pequín prevista per diumenge (Reuters/Jonathan Ernst)

La diplomàcia nord-americana ha assegurat que el viatge es reprogramarà quan "es donin les condicions necessàries", però el Ministeri d'Exteriors xinès ha replicat, hores després, que aquesta visita "mai" havia estat confirmada de forma oficial.

"Cap de les dues parts havia anunciat mai que hi hauria una visita."

Aquest divendres, Blinken ha qualificat "d'irresponsable" la presència del globus xinès als Estats Units i ha assegurat que "és una violació clara de la sobirania nord-americana i de la llei internacional".

Aquest dissabte, a més, coincidint amb la visita del viceministre d'exteriors xinès, Ma Zhaoxu, a Rússia, on s'ha entrevistat amb el ministre homòleg rus Sergei Lavrov, la Xina ha tret un comunicat on assegura que la trobada ha enfortit "la confiança política mútua" entre Pequín i Moscou.

L'ONU ha fet una crida a totes dues potències perquè mirin de rebaixar la tensió. El portaveu de les Nacions Unides, Stéphane Dujarric, ha demanat que la Xina i els Estats Units facin tot el possible per reduir la crispació provocada per aquest incident "atesa la posició de lideratges global" que tenen.

ARXIVAT A:
Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut