Imatge d'arxiu d'una de les mobilitzacions del Taxi per protestar contra la regulació de les VTC

Suspesa cautelarment la precontractació d'una hora dels VTC a Barcelona

El TSJC suspèn cautelarment alguns dels articles del reglament de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Actualitzat

Nou gir en la pugna entre taxistes i empreses VTC com Uber i Cabify. Aquest dimecres, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès cautelarment diversos articles del reglament de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que regula l'activitat de les VTC. Entre els articles suspesos, hi ha el que fixa el temps de precontractació del servei en una hora, que havia d'entrar en vigor el 15 de juliol, d'aquí a 5 dies.

Sobre el requisit de reservar prèviament el servei, el tribunal entén que la regulació sembla "contrària a la llibertat d'empresa i discriminatòria". 

Amb aquesta suspensió, de moment, el temps de precontractació del servei de les VTC continua sent de 15 minuts, tal com va establir el decret llei de la Generalitat

En l'escrit, el TSJC també suspèn el registre electrònic de l'AMB perquè les empreses VTC comuniquin els serveis que pensen fer acreditant la seva contractació prèvia. 

En aquest cas, alerta el tribunal, el registre podria esdevenir un "règim d'autorització encobert i sobreposat al de caràcter autonòmic o estatal/autonòmic". 
 

Luxury VTC va presentar el recurs

El tribunal s'ha pronunciat arran d'un recurs de l'empresa Luxury VTC, una companyia del sector de les limusines que atén, sobretot, personalitats amb alt poder adquisitiu, com artistes o aristòcrates. Luxury VTC no comparteix el model de negoci d'Uber i Cabify, però també rebutja un reglament que perjudica la seva manera d'actuar. 

El sindicat Élite Taxi ha acusat Luxury VTC d'haver-li fet un "cop baix" recorrent el reglament: 

La decisió admet recurs davant del mateix TSJC. 
 

"Precaució" del govern de Colau


La tinent d'alcaldia de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha recordat que la suspensió no afecta la precontractació de 15 minuts i ha afegit que han d'analitzar la decisió "jurídicament": 

"No afecta els 15 minuts. Ara s'està acabant d'analitzar jurídicament. Estem en diàleg amb el sector del taxi per acabar de prendre decisions sobre com actuar. És una suspensió cautelar vinculada a una sentència que encara està per arribar." 


Aquest és el document íntegre: 

Interlocutòria del TSJC sobre les VTC by Moderador Noticies Web on Scribd


Al maig, el ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona va aprovar ampliar fins als 60 minuts el període de precontractació del servei, com demanaven els taxistes, que es van mobilitzar amb diverses jornades de vaga i protestes. 

Després del decret de la Generalitat, Uber i Cabify van anunciar que suspenien el servei a Barcelona, tot i que Cabify hi va tornar a operar només al cap d'unes setmanes. La Generalitat va obrir un expedient sancionador a Prestige Limousin, propietat de la plataforma, per incomplir els 15 minuts. L'empresa els aplicava la primera vegada que un usuari contractava el servei, però no les següents. 

La sancions previstes per la Generalitat en cas d'incompliment del període de reserva s'elevaven fins als 1.400 euros en cada cas.

ARXIVAT A:
VTCTaxisMobilitatTSJC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut