Detall de la seu de Grifols
Grifols ha tingut una setmana negra (EFE/Luis Tejido)
Catalunya Nit

Setmana "horribilis" de Grifols a la borsa, on perd un 40% del valor: què li espera ara?

La gran multinacional catalana cau fortament per la falta de confiança en el seu nivell d'endeutament, després de l'informe de Gotham City Research

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Adrià Attardi Villar

Periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

@adria_attardi
Actualitzat

Aquesta ha estat una de les setmanes més difícils per a l'empresa catalana Grifols. La multinacional dedicada a la fabricació de medicaments derivats del plasma ha caigut de manera contundent a la borsa arran de la publicació d'un informe del fons d'inversió Gotham City Research que acusa la companyia de falsejar els seus resultats per amagar deutes. Una afirmació que s'ha traduït en una descapitalització de més de 3.200 milions d'euros.

Ha estat Grifols víctima dels especuladors o realment hi ha elements per dubtar de la seva solvència? Ho hem plantejat al professor d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra i gestor de fons d'inversió Xavier Brun.
 

La jugada de Gotham

Segons el professor, l'informe de Gotham City arriba després d'anys de dubtes dels mercats sobre l'estat real de la companyia Grifols. La poca transparència sobre algunes de les seves operacions ja havia generat una desconfiança entre els inversors que, en poc temps, va fer baixar el preu de l'acció de 45 euros a només 10.

En els últims mesos s'havien recuperat certes bones sensacions, però les acusacions del fons d'inversió han arribat massa d'hora, quan la confiança encara no s'havia refet del tot.

Un cop llançat l'informe, el valor de Grifols als parquets es va desplomar i Gotham ho va aprofitar per recomprar accions de la companyia que abans havia venut a un preu molt més car. És a dir, per fer negoci, segons apunta l'expert:

"En un sol dia, Gotham va guanyar més de 12 milions d'euros amb les accions de Grifols."

Brun, que a més de ser professor també ha gestionat la compravenda d'accions d'aquesta companyia, assegura que es tracta d'una maniobra irregular:

"És una manipulació del mercat per afavorir interessos particulars."

La seu de Grifols a Sant Cugat del Vallès (Europa Press/David Zorrakino)

Els inversors dubten

En tot moment, la companyia catalana ha rebutjat les acusacions de Gotham i ha assegurat que les seves xifres són clares i que pot fer front a tot el deute que ha contret. Conscient que la manca de transparència és la que havia generat aquesta crisi, després de la publicació de l'informe va reaccionar ràpidament amb dos comunicats de premsa i una conferència amb analistes que podien traslladar les seves preguntes.

Brun assenyala que aquesta va ser una nova oportunitat perduda per refer ponts i que les explicacions que es van donar no van ser suficients.

"Van ser unes explicacions estil Grifols: et dono una resposta però no molt clara, més de grisos que de blancs o negres... Quan hauria de ser una conferència de blancs o negres."

L'endeutament de Grifols prové, principalment, de la compra d'algunes filials (per exemple, a l'Àsia) i del sobreesforç que va haver de fer durant la pandèmia per seguir comprant un plasma (la seva matèria primera) que es va encarir de manera notable. Una altra empresa es va fer càrrec de part d'aquestes inversions i aquesta és l'operació que genera dubtes a Gotham.

Segons el professor, part del problema és que les xifres ofertes per la companyia, fins i tot durant el daltabaix d'aquesta setmana, no són prou clares.

"És com una família que s'ha endeutat moltíssim i comença a vendre moltes coses per Wallapop. Han anunciat que ho faran, però els falta rebre aquests diners."

La companyia ha perdut prop d'un 40% del seu valor a la borsa en pocs dies

Futur incert

Els inversors no són els únics que dubten. La Comissió Nacional del Mercat de Valors, organisme públic encarregat de regular els mercats borsaris, ha donat 10 dies a Grifols perquè aclareixi amb més detall la situació econòmica i financera de l'empresa. Segons Brun, fins que la companyia no doni més informació "pot passar qualsevol cosa, també que continuï baixant a la borsa".

Una manera d'evitar que el valor de l'empresa segueixi caient seria aturar, temporalment, la seva cotització:

"Si Grifols deixa de cotitzar, els especuladors deixen de moure l'empresa a la seva voluntat."

El que sí que s'espera, durant aquest primer trimestre, és que Grifols materialitzi la venda de la seva participació en una filial xinesa que li permetria confirmar que pot fer front al seu deute.

Seu de Grífols
Grifols és una de les tres empreses del món que fabrica medicaments a partir del plasma (CCMA)

Un pes pesant

Tal com recorda el professor Brun, Grifols és una empresa de gran rellevància i no només a Catalunya, sinó arreu del món. El seu valor prové, sobretot, de la seva exclusivitat: només hi ha tres companyies al planeta que fabriquin medicaments amb plasma.

"És tan important que els Estats Units la consideren estratègica per a l'economia americana: no tant per la importància de les seves vendes, sinó dels seus productes, que afecten milions de pacients."

Tot i la seva importància, Brun recorda que Grifols no deixa de ser una empresa familiar, amb dinàmiques internes que no faciliten que els inversors externs (com per exemple els fons d'inversió) tinguin plena confiança en la seva gestió.  

ARXIVAT A:
Borsa Empresa
Anar al contingut