"El món necessita la Xina": Xi Jinping enceta un tercer mandat inèdit amb una cúpula afí

Són 6 homes molt pròxims a ell i els han designat en la primera reunió del comitè central del Partit Comunista Xinès sortit del congrés celebrat aquesta setmana

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Com estava previst, el comitè central del Partit Comunista Xinès ha reelegit aquest diumenge Xi Xinping com a líder de la Xina per tercera vegada consecutiva, un fet inèdit des de Mao Tse-tung.

Ho ha anunciat el mateix Xi davant la premsa estrangera a Pequín:

"He estat reescollit secretari general del comitè central del Partit Comunista Xinès."

El missatge que ha llançat el líder reelegit als mitjans estrangers ha estat clar: té la intenció de reforçar el lideratge internacional del seu país, i ha afirmat que el món ho necessita:

"La Xina no es pot desenvolupar sense el món, i el món també necessita la Xina."

El líder del Partit Comunista Xinès, Xi Jinping, aquest diumenge a Pequín (EFE)


Els "dos miracles" de Xi

Xi Jinping s'ha felicitat dels resultats del seu lideratge els últims anys, que ha assegurat que ha consolidat "dos miracles":

"Després de més de 40 anys d'esforços incansables en reformes i obertura, hem creat dos miracles de desenvolupament econòmic ràpid i d'estabilitat social a llarg termini. Ara mateix l'economia xinesa és resilient i té molt potencial i també capacitat de maniobra."

Ha estat després de la primera reunió dels 200 membres del nou comitè central sortit del congrés del partit que va acabar aquest dissabte, i que ha refermat el control de Xi sobre el partit i sobre el país.

I ha servit per presentar al món els 6 homes que l'acompanyaran els pròxims 5 anys en el comitè permanent del partit, l'òrgan que concentra tot el poder polític del país.

Tots 6 són de la màxima confiança de Xi: 2 repeteixen, Zhao Leji, de 65 anys i mà dreta de Xi en la campanya contra la corrupció, i Wang Huning, de 67, ideòleg del règim comunista i l'únic que sobreviu d'anteriors presidències.

El nou número 2 del règim comunista de la Xina, Li Qiang, aquest diumenge a Pequín (Reuters)

Li Qiang, el nou número 2

Zhao i Wang són considerats respectivament, el número 3 i 4 del règim, mentre els altres quatre són nous: hi destaca Li Qiang, de 63 anys, fins ara cap del partit a Xangai, on va gestionar el confinament de 2 mesos per la covid.

Malgrat que va ser una gestió deficient, ara serà el nou número 2, i és un nomenament que s'interpreta com un reforçament de l'estratègia covid zero, un dels senyals d'identitat del règim encapçalat per Xi Jinping.

Xi Jinping i els 6 membres del comitè permanent del Partit Comunista Xinès, aquest diumenge a Pequín (EFE)

Precisament en l'acte amb la premsa d'aquest diumenge tothom a la sala havia de portar mascareta, amb l'única excepció dels 7 homes del comitè permanent.

La humiliació a Hu Jintao i a la seva facció

Li Qiang substitueix com a número 2 Li Keqiang, actual primer ministre i considerat de la facció de l'antic president del país, Hu Jintao, humiliat aquest dissabte en la cloenda del congrés.

Va ser una humiliació molt subtil, fent-lo marxar a la força de la sala, un fet que el règim de Xi ha assegurat que va ser degut a una indisposició de Hu, i del qual no se n'ha fet cap ressò.

El nou número 5 del règim és Cai Qi, de 66 anys, secretari del partit a Pequín, que es considera que ha executat amb èxit l'estratègia covid zero, i també és molt actiu i popular a les xarxes socials.

El número 6 és Ding Xuexiang, amb 60 anys el més jove de tots 7, i estret col·laborador de Xi des que van coincidir a Xangai quan aquest era secretari general del partit.

L'òrgan contra la corrupció i també contra els rivals

I el número 7, Li Xi, de 66 anys, secretari general a Guang Zhou, també substitueix Zhao Leji al capdavant de la comissió disciplinària del partit contra la corrupció.

Aquesta és l'eina que ha utilitzat Xi els últims 5 anys per investigar entre 4 i 5 milions de membres del partit, i que es considera que li ha servit per eliminar els rivals que podien fer-li ombra.

A més de secretari general del partit, Xi Jinping també ha estat reescollit com a president de la comissió militar central, l'altre càrrec que tradicionalment ostenta el líder del país.

Dos homes contemplen la compareixença de Xi Jinping per televisió a casa seva, aquest diumenge a Pequín (Reuters)

Cap dona al politburó ni al comitè central

Destaca l'absència de les dones en la nova cúpula: per primer cop en 25 anys, no n'hi ha cap en el politburó de 20 membres, i tampoc n'hi ha cap entre els 200 membres del comitè central.

Tots aquests canvis s'acabaran d'implementar el març, qua se celebri l'assemblea del partit, moment en què els 7 membres del comitè permanent assumiran els principals càrrecs de l'aparell polític del país.

Tot plegat, l'escenificació del poder absolut del president de la Xina, que s'ha envoltat de persones lleials, algunes de les quals sense experiència de govern, com Ding Xuexiang, fins ara el seu secretari.


Sense successor i sense oposició

A més, no ha assenyalat successor, un fet que s'interpreta com la intenció de Xi de continuar en el poder més enllà dels 15 anys que li suposarà el tercer quinqueni.

I sense cap mena d'oposició: el que s'ha confirmat aquest diumenge és la fi del poc que quedava del sistema de contrapoders que es va organitzar en l'època de Deng Xiaoping.

L'objectiu era aconseguir un equilibri entre les diferents faccions del partit per evitar el que està passant ara: que es pugui consolidar un lideratge unipersonal equivalent al que va tenir Mao Tse-tung.

De moment qui ja ha felicitat Xi Jinping pel tercer mandat ha estat el president de Rússia, Vladímir Putin, que ha afegit que espera "continuar desenvolupant una associació integral" amb la Xina.

El següent a felicitar-lo ha estat el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, que segons l'agència nord-coreana KCNA li ha enviat una carta celebrant la seva reelecció.

 

ARXIVAT A:
Xina
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut