Barcelona

Saura defensa l'actuació del govern en l'incendi i diu que li "repugnen les acusacions d'ocultació i engany"

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, ha recalcat en la seva intervenció a la Comissió de Justícia del Parlament per donar explicacions sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan que en cap moment s'ha amagat informació, sinó que s'ha donat la que es tenia quan la jutge que porta el cas ho ha permès. De fet, en el torn de rèplica el conseller s'ha mostrat molt contundent: "Estic indignat davant les acusacions d'ocultació i engany. Em repugnen". També ha demanat que no es faci demagògia sobre aquest punt i ha remarcat que, en el moment de l'extinció de l'incendi, els bombers en cap cas van tenir tota la informació que després s'ha pogut recopilar.

Actualitzat
La controvèrsia sobre l'origen i l'extinció de l'incendi que el juliol passat va afectar Horta de Sant Joan amb les tràgiques conseqüències de cinc membres del cos dels Bombers de la Generalitat morts i un sisè de ferit molt greu ha viscut un nou episodi al Parlament de Catalunya.

Després que ja ho fes un cop, el conseller Joan Saura ha comparegut a la Comissió de Justícia per donar explicacions, unes explicacions que ha centrat, com també ho ha fet el titular de Medi Ambient, a negar que en cap moment el govern hagi mentit respecte als tràgics fets d'aquell dia.

Saura ha demanat "per respecte als cinc bombers morts, al ferit i a les famílies" que s'eviti fer demagògia i barrejar el canvi de rumb que hi ha hagut respecte a l'origen del foc amb l'actuació dels bombers en les tasques d'extinció. El conseller d'Interior també ha volgut recalcar que si no s'havia informat abans d'aquest canvi en les investigacions és perquè "estaven sota secret de sumari".

En el torn de rèplica, el conseller ha reprès aquesta qüestió i ha preguntat, contundent, a l'oposició: "Vostès què volien, que cometés una il·legalitat? Que em saltés el secret de sumari? Llegeixin-se el codi penal. No podia passar informació."

Una altra de les acusacions que ha desmentit el conseller ha estat la de descoordinació al govern. "En cap moment hi ha hagut descoordinació entre els departaments", ha assegurat, i ha afegit que cadascun ha fet la feina que "li tocava". També ha reiterat que "no hi va haver relaxament" per part dels comandaments dels bombers i que "li repugna" que es digui això perquè són paraules contra els comandaments del cos, de qui ha destacat la professionalitat tant en el moment del foc com en l'elaboració de l'informe posterior.

Saura ha detallat les mesures de millora que ja s'han posat en marxa arran d'aquest cas, ha negat que el rescat dels BRIF suposés que es deixés el dels membres del GRAF Lleida, ja que en el moment de rescatar els primers els segons encara no havien requerit el seu rescat.

L'explicació tècnica


Per donar les explicacions més tècniques, també ha comparegut a la comissió parlamentària el subdirector general operatiu de la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis, Joan Rovira, que ha destacat, entre altres coses, que "l'estructura de comandament era l'adequada" i que en tot moment els comandaments estaven complint les seves tasques.

Rovira ha explicat quines circumstàncies van contribuir al tràgic desenllaç per als GRAF Lleida i com el fenomen tècnicament descrit com a "tempesta de foc" va atrapar la unitat, que fins a l'últim moment va considerar que estava segura a l'àrea de protecció que havia creat.

Consulta el minut a minut de la compareixença dels consellers Baltasar i Saura al Parlament.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut