Barcelona

Baltasar assumeix els errors del primer informe sobre el foc d'Horta, però nega haver mentit

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha assumit els errors del primer informe que va atribuir a un llamp l'incendi d'Horta de Sant Joan, però ha negat que hagi mentit o ocultat informació. Baltasar ha reconegut que es va equivocar en establir que un llamp va ser l'única causa del foc en què van morir cinc bombers i un sisè va quedar ferit greu. En la seva compareixença al Parlament de Catalunya, Baltasar ha assegurat que "no hi ha cap tipus d'intencionalitat" en aquest error i que "no s'ha mentit ni ha existit negligència".

Actualitzat
El conseller Baltasar ha admès que es va equivocar en establir que un llamp va ser l'única causa de l'origen del foc d'Horta de Sant Joan, però ha explicat que si ho va fer va ser perquè en aquell moment els informes tècnics que tenia disponibles així ho afirmaven.

En la seva compareixença davant el Parlament de Catalunya, Baltasar ha reconegut, tot just iniciar la seva intervenció, que va existir un error en la determinació de l'àrea d'inici de l'incendi per part dels Agents Rurals, que els va dur a considerar que va ser un llamp el causant del foc.

"No som infal·libles"
, ha dit Baltasar, que ha assegurat que en el primer informe que atribuïa a un llamp l'origen de l'incendi no va existir "cap tipus d'intencionalitat". També ha afirmat que "no s'ha mentit ni ha existit negligència" a l'hora de definir quin va ser l'origen de l'incendi.

Respecte a l'informe de l'Agència Espanyola de Meteorologia, que considera poc probable la teoria del llamp, ha reconegut que no se'l va informar d'aquest fet perquè l'inspector en cap dels Agents Rurals que ho va sol·licitar va considerar que no desvirtuava el que havia establert aquest cos.

Ha recordat que l'informe encarregat al Servei de Meteorologia de Catalunya va establir que en els dies previs a l'incendi es van produir quatre episodis de llamps a la zona dels Ports, cosa que donava suport a la teoria dels Agents Rurals. Alguns testimonis també van afirmar haver vist com queia un llamp a la zona on es va produir l'incendi mortal, segons ha indicat.

Després d'admetre l'equivocació, el conseller de Medi Ambient ha reconegut el treball realitzat pels Agents Rurals, que investiguen incendis forestals des de fa quinze anys a Catalunya i que ha aconseguit passar a determinar en el 80% dels casos les causes dels incendis forestals que es produeixen, però ha anunciat que es realitzaran canvis en la metodologia de treball d'aquest cos.

Llegeix el minut a minut sobre la compareixença dels consellers Baltasar i Saura al Parlament.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut