Imatge de Santiago Espot a la sala de vistes de l'Audiència Nacional el 12 de desembre del 2017
Imatge de Santiago Espot a la sala de vistes de l'Audiència Nacional el 12 de desembre del 2017

Santiago Espot, absolt d'injúries al rei per la xiulada a l'himne a la final de Copa

L'Audiència Nacional ha estimat el seu recurs contra la condemna a pagar 7.200 euros de multa

RedaccióActualitzat

El president de Catalunya Acció, Santiago Espot, no haurà de pagar els 7.200 euros de multa que li van imposar per la xiulada al rei a la final de Copa del 2015 al Camp Nou.

L'Audiència Nacional el va condemnar al desembre per delictes d'injúries a la Corona i ultratge a Espanya. Ara la sala penal del mateix tribunal ha estimat el seu recurs.

La sentència considera que Espot està emparat per la llibertat d'expressió i el de la llibertat de crítica.

Manifest i xiulets

L'acusaven d'haver redactat un manifest en què cridava a xiular l'himne i el rei just abans que comencés el partit entre l'Athletic de Bilbao i el Barça, el 30 de maig del 2015, i també d'haver repartit milers de xiulets a les portes del camp. Això va provocar, segons l'acusació de la fiscalia, una xiulada "massiva i col·lectiva" que va impedir que se sentís l'himne.

Així es va sentir la xiulada del 2015:

Espot va ser condemnat a pagar 7.200 euros, la meitat del que la fiscalia demanava, per un delicte d'injúries a la Corona i un altre contra els símbols de l'Estat.

Espot es va negar a contestar a la fiscal, va demanar declarar en català i va caldre la presència d'intèrpret a la sala, una situació que el jutge Jos'w María Vázquez Honrubia va considerar "una mica absurda".

Els arguments de la condemna

El jutge que el va condemnar contraposava la llibertat d'expressió a la Corona. I considerava que la Corona té una protecció especial, perquè representa el sistema constitucional.

El jutge va assegurar que per defensar la independència de Catalunya en aquella final no calia ofendre la institució reial.

 

 

Per primer cop

Tot i que hi havia hagut xiulades en anteriors i posteriors ocasions, aquest és el primer cop que arriben a judici.

El jutge Fernando Andreu havia arxivat dues vegades la causa, però la sala penal de l'Audiència Nacional el va obligar a obrir aquest judici oral.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Judicial
Anar al contingut