Madrid

Vist per a sentència el judici per la xiulada a l'himne i al rei a la final de Copa

El president de Catalunya Acció, Santiago Espot, es declara innocent emparant-se en la lliberat d'expressió, mentre que el fiscal li demana 2 anys i 14.000 euros de multa

Actualitzat

L'Audiència Nacional ha deixat vist per a sentència el judici que s'ha fet aquest dimarts contra el president de Catalunya Acció, Santiago Espot, per la xiulada a l'himne espanyol i al rei Felip VI durant la final de la Copa de futbol del 2015 al Camp Nou.

El fiscal demana 2 anys de presó per injúries a la corona i per ultratge a Espanya i que se'l multi amb 14.400 euros.

Durant el judici Santiago Espot s'ha declarat innocent al·legant que l'empara la llibertat d'expressió i també ha reivindicat el seu activisme polític i ha dit que, en cap cas, no va ni repartir xiulets ni tampoc es va fer cap crida a la violència.

 

 

L'acusen d'injúries a la corona i d'ultratge als símbols d'Espanya, per haver redactat un manifest en què cridava a xiular l'himne i el rei just abans que comencés el partit entre l'Athlètic de Bilbao i el Barça, el 30 de maig del 2015, i també d'haver repartit milers de xiulets a les portes del camp. Això va provocar, segons l'acusació de la Fiscalia, una xiulada "massiva i col·lectiva", que va impedir que se sentís l'himne.

Espot s'ha defensat dient que no es buscava "faltar el respecte a ningú" i que només es volia posar de manifest "la situació política, en un moment on el clima independentista ja era notori".

Espot, que s'ha negat a contestar a la fiscal, ha demanat declarar en català i ha calgut la presència d'intèrpret a la sala. Una situació que, segons el jutge Jose María Vázquez Honrubia, ha considerat "una mica absurda".

Segons el ministeri públic, milions de persones van presenciar "el menyspreu i el rebuig als símbols" de l'Estat.

 

 

 

Tot i que hi havia hagut xiulades en anteriors ocasions, ara és el primer cop que aquests fets arriben a judici.

Cal destacar que el jutge Fernando Andreu havia arxivat dues vegades la causa, però la Sala Penal de l'Audiència Nacional el va obligar a obrir aquest judici oral.

 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut