Sánchez, Rivera i Casado al Congrés (EFE)
Sánchez, Rivera i Casado al Congrés (EFE)
Madrid

Sánchez acusa Casado de mentider i Rivera de liderar "el canvi de jaqueta permanent"

Tensió al Congrés: Casado i Rivera acusen a Sánchez d'intentar vendre Espanya als independentistes

Actualitzat

Tensa penúltima sessió de control al Congrés d'aquesta legislatura del president del govern espanyol. El líder del PP, Pablo Casado, culpa Pedro Sánchez de vendre Espanya als independentistes i Sánchez l'acusa de mentider i de buscar només la crispació. Per la seva banda, Albert Rivera ha certificat que Ciutadans no pactarà amb el PSOE de Pedro Sánchez després de les eleccions del 28 d'abril.

Pedro Sánchez ha lidiat primer amb Pablo Casado.

Pablo Casado: "El balanç del seu govern es pot resumir en una frase: Mai ningú ha fet tant mal a Espanya en tan poc temps. Fins i tot ha intentat vendre la nació als que volen destruir-la. L'hi ha dit la senyora Artadi, que li han pagat per avançat, i com que els hem enxampat, al final el que ha hagut de fer és convocar eleccions davant la indignació majoritària de tots els espanyols. Ara volen el pagament al comptat i tornarà a pactar amb els independentistes."

"Empaqueti el matalàs perquè l'haurà de treure de La Moncloa d'aquí dos mesos."

 

Pablo Casado, PP, en la seva intervenció al Congrés. (EFE)

 

Pedro Sánchez: "Quin nivell, senyor Casado. Vostè ha portat aquí l'insult i la mentida com a projecte polític. Vostè té la llengua molt llarga de l'insult i les cames curtes de la mentida. Vostè no parla de Catalunya, no s'oposa a l'independentisme, vostè dibuixa una Espanya en la qual només hi caben vostè i els que pensen com vostè, i nosaltres defensem una Espanya en la qual hi cabem tots. Tant de bo el 28 d'abril la mentida i la crispació surtin de la vida política amb vostè derrotat a les urnes."

 

La jaqueta de Rivera

També molt àcid ha estat el diàleg entre Pedro Sánchez i el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Rivera ha assegurat de nou que no pactarà amb Sánchez si no es compromet a no negociar amb els independentistes i no indultar els presos polítics.

 

Albert Rivera, Ciutadans, al Congrés. (EFE)

 

Sánchez li ha retret voler posar un "cordó sanitari" al partit socialista i tenir una concepció de la democràcia "excloent".

Albert Rivera: "Jo vaig posar-me en política perquè no hi hagi presidents com vostè, perquè ningú presideixi un govern que pacta amb els que volen trencar el meu país, perquè els que han intentat trencar la nostra democràcia no tinguin un xollo de president."

"Nosaltres formarem un govern que mai negociï amb els colpistes i em comprometo a no indultar mai els que han donat un cop d'estat."

 

El president del govern, Pedro Sánchez, respon a Rivera durant la comissió de control del Congrés.

 

Pedro Sánchez: "I vostè pretén posar un cordó sanitari al partit socialista? Nosaltres hem vingut a liderar el canvi i vostè està liderant el canvi de jaqueta permanent."

"Ha de tenir un armari ple de jaquetes. Després de la foto que es va fer amb el senyor Abascal i Casado, diumenge passat va deixar la jaqueta de suposat liberal i s'ha posat una jaqueta que fa pudor de naftalina, la de la ultradreta."

 

Montero a Sánchez: "No són de fiar, actuen com el PP"

Sánchez ha explicat que el balanç dels 8 mesos de legislatura ha estat "raonable i positiu" perquè, segons ha dit, ha consolidat el creixement econòmic, s'han creat llocs de treball fixos i s'han consolidat els comptes d'acord amb sostre de dèficit fiscal dictat per Brussel·les.

 

Irene Montero, Podem. (EFE)

 

Aquest balanç no ha convençut el grup de Podem. Irene Montero ha retret al president Sánchez d'actuar igual que el PP tornant a les "retallades per la porta del darrere".

 

"Sortim d'aquests 8 mesos amb una situació greu, amb la ruptura total del diàleg a Catalunya, amb els pressupostos del senyor Rajoy aplicant-se encara i amb una qüestió greu, que fins ara no se sap, i és que han portat les retallades per la porta del darrere. Vull que em confirmi si han donat una ordre secreta perquè cap ministeri pugui gastar més del 50% del pressupostat, que ja era ridícul, pel senyor Rajoy. Imposar aquestes retallades és la prova més evident que vostès no són de fiar, i que quan creuen que ningú els veu es comporten com el PP del senyor Montoro, exactament igual."


Sánchez acusa Podem de fer "precampanya electoral" amb les pensions i els ha instat a tornar a la taula del Pacte de Toledo.

 

Diàleg i quimera

També hi ha hagut retrets entre Joan Tardà, portaveu d'ERC, i la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo.

Tardà ha plantejat que ERC manté la porta oberta a un "diàleg sense condicions" i ha plantejat als socialistes, si guanyen les eleccions, la tria entre "diàleg" i "desastre".

 

Joan Tardà, ERC al Congrés.

 

Calvo ha qualificat les intencions dels independentistes de "quimera" i els ha causat de "votar al costat de la ultradreta" per acabar amb l'actual govern.

Joan Tardà: "Si les eleccions els van més o menys bé, a nosaltres, no ho dubtin, ens aniran bé. On serem? L'endemà nosaltres serem al mateix lloc que érem fa 15 dies."

"Estem en una cruïlla, hem de triar: optar per una negociació amb un diàleg sense condicions o el desastre."

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, respon a Tardà al Congrés.

 

Carmen Calvo: "Dialogar consisteix en no seguir imaginant coses que s'acaben convertint en una quimera impossible per als ciutadans i ciutadanes a Catalunya. Surtin d'aquesta quimera perquè vostès, al final, han acabat votant amb els mateixos interessos que la ultradreta per parar aquest govern."

 

El diputat del PDeCat Carles Campuzano ha regalat un llibre a Pedro Sánchez: "La formació d'una identitat. Una història de Catalunya", de Josep Fontana.

 

 

ARXIVAT A:
PSOEPPUnides PodemCsERCPedro SánchezPablo CasadoAlbert Rivera
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut