Sense acord sobre el Pacte de Toledo per a la reforma de les pensions abans del 28A
Manifestació a favor d'unes pensions justes i per la revalorització automàtica de les pensions el 2 de febrer a Barcelona (TV3)

Sense acord sobre el Pacte de Toledo per a la reforma de les pensions abans del 28A

La comissió tanca gairebé dos anys i mig de treball i els grups parlamentaris acusen Units Podem de trencar el consens

Juli RodésActualitzat

Manca d'acord sobre la reforma de les pensions. Després de gairebé dos anys i mig de treball, la comissió parlamentària del Pacte de Toledo tancarà, en principi, la legislatura sense arribar a una posició de consens entre els partits que pugui permetre aprovar-la la setmana que ve en el plenari del Congrés dels Diputats.

D'aquesta manera, les recomanacions per reformar el sistema de pensions, sobre les quals ja s'havia enllestit un esborrany, queden, almenys, ajornades.

De tota manera, sí que s'aprovarà, en principi, la revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC, punt sobre el qual els partits polítics sí que estaven d'acord. Però només per a aquest any.

 

Manifestació a favor d'unes pensions justes i per la revalorització automàtica de les pensions el 2 de febrer a Barcelona (TV3)

 

La manca d'acord l'ha encapçalada Units Podem, que ha presentat noves esmenes, entre les quals hi ha la que demanava que l'edat de jubilació tornés a ser els 65 anys.

El PP, partidari d'ajornar l'aprovació, s'ha agafat a les esmenes d'Units Podem per marxar de la reunió. Tot plegat ha fet impossible l'acord.

Tots dos partits consideren, per motius diferents, que l'acord seria precipitat.

Els populars han argumentat que el pacte s'ha de tancar la pròxima legislatura, sorgida de les eleccions del 28 d'abril.

Units Podem, que ja havia presentat vots particulars a alguna de les recomanacions, considera que la dissolució de les corts el 5 de març impedeix debatre diverses qüestions amb les quals no està d'acord.

Defensa, per aquest motiu, que no es pot dir que s'hagi trencat cap acord, perquè considera que aquest acord encara no existia.

 

Representants de Compromís, el PSOE, el PDeCAT i el PNB han demanat una reunió extraordinària del Pacte de Toledo

 

La majoria de grups parlamentaris han retret a Units Podem la seva negativa a l'acord i l'acusen de facilitar al PP el bloqueig del consens.

Fins i tot, la presidenta de la comissió, Celia Villalobos, del PP, ha declarat en sortir de la reunió que estava "trista i fumuda". Aquest dimecres, per cert, Villalobos ha anunciat que abandona la política.

Aquest matí, durant la sessió de control en el Congrés dels Diputats, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha retret a la portaveu d'Units Podem, Irene Montero, l'"error que van cometre ahir en bloquejar el Pacte de Toledo".

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, respon a la portaveu d'Units Podem, Irene Montero, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats

 

Els ha demanat que "reflexionin" i que "tornin" a la taula del Pacte de Toledo per "llançar un missatge de garantia de sostenibilitat del sistema públic de pensions a les nostres persones grans". Les paraules de Sánchez han estat aplaudides per una bona part de l'hemicicle.

Montero, per la seva banda, ha acusat Sánchez de voler imposar "retallades" com les del PP "per la porta del darrere".


"Que es retratin"

Com a reacció a la manca d'acord, Compromís, el PDeCAT, el PNB i el PSOE han demanat la convocatòria d'una reunió extraordinària, aquest dijous, en què els grups exposin la seva posició sobre el Pacte de Toledo i "es retratin" sobre unes recomanacions que havien generat molt de consens.

La celebració d'aquesta reunió extraordinària l'ha d'aprovar la mesa de la comissió, on el PP i Cs, que s'hi han mostrat en contra, tenen majoria.

A més de la revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC, el Pacte de Toledo havia tancat un primer esborrany amb altres recomanacions per reformar el sistema de pensions en els pròxims cinc anys.

Entre aquestes recomanacions destaquen:

. Ampliar més enllà dels 25 anys el període de càlcul de la cotització i, en alguns casos, permetre escollir els anys més favorables

. Millorar les pensions de viudetat i les pensions mínimes

. Acostar l'edat real de jubilació a l'edat legal, i endurir les condicions per a la jubilació anticipada

. Garantir i millorar les cotitzacions dels joves i dels autònoms

. Lluitar contra l'economia submergida en l'àmbit domèstic i protegir col·lectius vulnerables com els becaris o els treballadors sense filiació

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut