Barcelona

Salut engega una campanya per fomentar els hàbits saludables i evitar 3.000 morts l'any a Catalunya

El Departament de Salut de la Generalitat ha posat en marxa una campanya per promocionar hàbits de vida saludable. Només amb 30 minuts d'exercici físic moderat i el consum de cinc racions de fruita i verdura es podria evitar la mort de 3.000 persones cada any a Catalunya i també reduir a la meitat el risc de tenir malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2 i obesitat.

Actualitzat
La prevenció és la millor arma per combatre aquest tipus de malalties, que cada any costen milions d'euros a les arques públiques. L'OMS assegura que les conseqüències derivades de la manca d'activitat física poden arribar a costar als diferents sistemes sanitaris entre 150 i 300 euros per persona l'any. Segons les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya del 2006, un 24% de la població adulta és sedentària.

Respecte a l'alimentació, l'Enquesta de Nutrició de Catalunya assegura que entre el 1992 i el 2002 ha baixat el consum de fruita de 301 grams al dia a 224. Altres treballs indiquen que s'ha passat de 200,3 grams de verdura a 182, una disminució que es veu en tots els grups d'edat i en tots dos sexes.

La campanya de la Generalitat, batejada "30 + 5. Aprofita la vida diària per fer salut", està destinada als ciutadans d'entre 30 i 70 anys i es difondrà a través dels mitjans de comunicació fins a finals de febrer. Pretén reduir en un 27% les 11.000 morts que directament o indirectament estan causades pel sedentarisme, una alimentació inadequada o el sobrepès. Aquests problemes afecten tots els països desenvolupats. Segons l'OMS, estan al darrere del 18% de les morts als països occidentals.

La consellera de Salut, Marina Geli, ha recordat que un mínim de 30 minuts d'activitat física moderada cinc vegades la setmana també disminueix l'estrès, l'ansietat, la depressió i millora la salut mental en general.
Anar al contingut