Salut començarà a vacunar a les residències vermelles, amb casos difícils d'aïllar

Tot i que s'han rebut menys vacunes de la Covid, aquesta setmana s'espera arribar a la totalitat de residències de gent gran

Laura GalanActualitzat

Fins ara només s'ha vacunat a les anomenades residències verdes, les que no tenen cap cas de Covid. Ara, Salut ha decidit ampliar la campanya també als centres que estan en quarantena per algun positiu i vacunar la resta d'interns i treballadors.

Intentaran desplaçar els contagiats a zones específiques i, amb més protecció, el personal d'infermeria vacunarà els residents en quarantena que no hagin desenvolupat la malaltia.

Ho ha confirmat a TV3 la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, que ha explicat les precaucions que s'hauran de prendre: "Cada vegada que estàs amb una persona en quarantena has de portar uns EPI de major protecció per assegurar la no transmissió de la malaltia." Cabezas assegura: "Això és un nou repte que ens ajudarà perquè hi ha força residències que tenen casos actius".

Segons dades de Salut, dels prop de 57.000 residents -tant en geriàtrics com en centres de salut mental i discapacitats- han rebut la primera vacuna uns 44.500 usuaris, cosa que representa un 78%, i la segona dosi: 245 persones.

 

Amb tot, el president de la Unió de Petites i Mitjanes Residències, UPIMIR, Vicente Botella, no és gaire optimista. "Hem fet l'impossible i estem, novament, en un pic bestial de contagis", assegura. I admet: "Sí que som escèptics i tenim molta por, no per nosaltres mateixos, sinó per la gent que estem cuidant."

En canvi, la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, ACRA, Cinta Pascual, té una visió més esperançadora: "Tot això baixarà en picat quan tinguem immunitat dins de la residència, quan siguem centre estanc." Quan arribi aquest moment creu que els avis i àvies "no tornaran a estar en procés d'aïllament quan hi hagi un positiu".

El Departament espera que aquesta setmana, tot i que han arribat menys vacunes Pfizer, s'arribi a la totalitat de residències. Només quedaran pendents de vacunar els residents que ara estan malalts.

 


137 residències vermelles

Amb dades d'aquest dilluns, 137 residències, el 13% de les 1.045 que hi ha a Catalunya, estan en situació greu de coronavirus, 34 més que fa una setmana. Són les anomenades "residències vermelles".

El brot amb més mortalitat de les últimes setmanes és el que s'ha registrat a la residència Hospital Pere Màrtir Colomés de Solsona. Hi han mort 21 residents i afecta 48 usuaris i 38 professionals.

Residència de Solsona (ACN/Estefania Escolà)

El primer cas es va detectar el 29 de desembre i el 10 de gener es van traslladar 10 usuaris no afectats a un centre d'Igualada. Dos van donar positiu al cap d'uns dies.

Davant de l'augment de defuncions, des del centre es va decidir realitzar aquest dilluns un nou cribratge a tota la plantilla, afectada en un 57%.

Segons Salut, el centre ha seguit el protocol definit, establint un equip d'intervenció ràpida per planificar la sectorització de les instal·lacions, fer les feines de neteja i desinfecció i activar d'urgència personal d'atenció i reforç.
 

A la residència Monsacopa d'Olot, un altre brot detectat a finals de desembre després del positiu d'un treballador ha provocat la mort de vuit residents.

La Covid-19 ha afectat 46 del 87 residents d'aquest centre i 38 treballadors. Per això, es va frenar el calendari de vacunació previst, cosa que ha passat en moltes altres residències davant de l'aparició de casos positius.

Residència Les Alzines de Tarragona (ACN/Núria Torres)

D'altra banda, Salut ha intervingut aquest diumenge la residència Les Alzines de Tarragona. Des de principis de gener hi ha hagut 27 resident positius per coronavirus, amb 3 morts. La Fundació Vallparadís ha assumit la direcció i gestió del centre de forma provisional.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Residències gent gran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut